Bruno Marić: Da je meni bio VAR sad bi pjevali pjesme !

Svakim danom dolazak VAR-a u HNL je sve bliži. Cijeli bi se sustav u hrvatski nogomet trebao implementirati u proljeće 2020., a glavni instruktor za VAR i osoba koja će educirati suce je Bruno Marić.

Suci su fenomenalno odgovorili na cijelu priču. Ovo je sjajna stvar i kompleksnija stvar koju je Hrvatski nogometni savez ‘zagrizao’. U narednih godinu dana bi mogli krenuti s VAR-om. Možda i prije toga dobijemo odobrenje da u nekim utakmicama isprobamo video-tehnologiju. Stav HNS-a i moje mišljenje je da nismo trebali krenuti s VAR-om u pojedinim susretima. U našem nogometu bi se najčešće koristio na utakmicama Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka, a tada bi drugi klubovi mogli reći da nemaju isti tretman. Prilika je da svi zajedno spriječimo da se događaju teške pogreške. Oni koji su dosad imali primjedbe na suđenje, imat će jasnu sigurnost da se odluke donose na najbolji mogući način. Kada sam ja osobno u pitanju iznimno mi je žao što u životu nisam mogao koristiti VAR tehnologiju. U pojedinim situacijama, a ja ih znam tri, da sam se mogao korigirati sigurno bi mi sada pjevali pjesme, ne bi raspravljali o temama koje nisu baš za eter.
Kako se vi snalazite u novoj ulozi?
– Moj status VAR instruktora je vrlo izazovan i iziskuje određeno vrijeme. Moja obitelj je već na iglama kada je u pitanju vježba, priprema klipova i putovanja. Moram priznati da bi morao razmisliti što s time, držim da će u budućnosti profesionalci morati biti aktivni. Vjerojatno ću u dogledno vrijeme preporučiti HNS-u da razmisli o zapošljavanju profesionalca. Ja sam instruktor koji će educirati suce kako se primjenjuje protokol i VAR tehnologija. NItko u VAR sobi neće donositi odluke, odlučuje sudac na terenu. Delegiranje sudaca u VAR sobi će biti zadatak povjerenika.
Koliko će u budućnosti biti ovakvih seminara?
– DOgovorili smo se da ćemo žrtvovati svoje godišnje odmore kako bi se sastali što više puta. Vidjeli ste i sami, Ivan Bebek koji je prošao već dvije edukacije, tu i u Saudijskoj Arabiji treba mu trenutak da kaže nešto naglas. To je dio odrastanja, mislim da ćemo do drugog mjeseca, uz četiri-pet seminara stvari će doći na svoje mjesto. Imamo obvezu snimanja, audio i video u sobi, sve će biti transparentno.
U VAR sobi postoji i tehničar, hoće li i on proći edukaciju?
– On ima obvezu proći obuku, mora biti prisutan na svim fazama edukacije. Na simulatoru radi s nama. Kada budemo online oni su nam presudni.
Tko može biti VAR?
– VAR može biti samo nogometni sudac, a asistent može biti i glavni i pomoćni sudac. Odlučili smo da ćemo delegirati samo pomoćne suce zbog situacija oko zaleđa. Ukoliko ne bude mogućnosti to napraviti, imamo mogućnost da asistent bude sudac koji je VAR.
Dakle, pomoćni sudac ne može biti glavni?
– Ne može, to je definirano. Smatra se da onaj koji je VAR sudac mora znati procijeniti događaje u terenu. VAR sudac može biti i neki bivši sudac koji je nedavno završio karijeru. Ja sam idealan primjer za to, ali ne želim to. Dosta mi je stresa u životu što se tiče suđenja. Želim educirati mlađe. Ja želje za rad u VAR sobi nemam. Možda u Saudijskoj Arabiji, u Hrvatskoj ne.
Na čemu najviše inzistirate?
– Najviše inzistiramo na fazi napadačkog posjeda i komunikacije. Suci su puni elana, a kada je tako dobro znanje se iskrastilizira. Napravili smo 200 klipova, radimo na svim poljima da dobijemo što više klipova.
Hoće li VAR učiniti poštenijim hrvatski nogomet?
– Sigurno hoće. Kada postoji druga šansa i kada doneseš odluku u 93. minuti, a igraju Hajduk i Dinamo na Poljudu. Sudac može sam tražiti provjeru. VAR ako vidi da ste pogriješili, pozove vas. Nema žuči, nema teških odluka koje izazivaju ogromne emocije. Svakom sucu je puno lakše donijeti odluku u 90. minuti jer zna da postoji druga šansa. To je temeljni kriterij VAR-a. Da sam ja imao u životu VAR sigurno bi ga koristio. Kada čovjek vidi da ste pogledali snimku više vam vjeruje. U situaciji u kojoj netko poput mene donosi odluku, a imaš šansu da pogledaš ponovno. Ti sve konotacije koje se događaju imaš na umu, a onda poslije ručaš u restoranu u Stobreču.

By | 2019-05-14T15:38:02+00:00 14.05. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment