Trener Oreščanin pred Osijek: Hajduk sutra u Osijek dolazi s gardom

U sklopu Hrvatskog nogometnog kupa Bijeli sutra gostuju na Gradskom vrtu gdje će odigrati susret četvrtfinala s Osijekom. Trener Siniša Oreščanin na press konferenciji najavio je kakvu utakmicu očekuje, priznao tko je po njemu najbolji igrač Osijeka te kakav Hajduk priprema.

– Normalno se spremamo nakon moje uvodne utakmice u Rudešu. Svjesni smo da je utakmica sutra u Osijeku dosta bitna za nekakav pozitivan pogled za nastavak sezone. Znamo da, što se tiče snage, to nije ista stvar kao protiv Rudeša. Optimistični smo , a Osijek jako poštujemo. Znamo da je on tradicionalno vrlo nezgodan protivnik, pogotovo kući. Hajduk je tamo imao uvijek dosta teška gostovanja pa i u najjačem sastavu tijekom prijašnjih godina. Očekujem jednu pravu, „fajtersku“ utakmicu, utakmicu na ispadanje.

Koliko Vam gode pohvale na račun igre koju je Hajduk prezentirao u Rudešu?

– Ljudi nisu stijene, to u svakom slučaju godi. No, znamo da smo mi tek krenuli. Prošli tjedan je bio takav kakav je, malo naporan s obzirom da smo imali vrlo malo vremena. Zanimalo nas je koliko će igrači pohvatati te stvari s kojima smo ih opteretili s 3-4 dana treninga. Što se tiče pohvala, svjestan sam da će nakon lošije utakmice doći i ona druga strana.

Iza Vas je vjerojatno najbolji vikend ove polusezone što se tiče cijelog Kluba…I prva momčad, i pioniri, kadeti i juniori su zabili po četiri gola. Može li taj vikend sutra postati produženi vikend?

– Iz Vaših usta u Božje uši. Vidjet ćemo, ne mogu ništa precizirati. Znamo da je Osijek vrlo dobar domaćin i ne daje puno prostora baš gostima. Zadnje kolo su isto imali derbi, s Rijekom, bilo je dosta turbulentno kod njih što se toga tiče tako da očekujem jedan vrlo motiviran Osijek koji će pokušati ispraviti sutra tu nekakvu lošiju sliku od vikenda.

Možemo li reći da je ovo utakmica sezone, ipak preko Kupa najbliže možete u Europu? Kakvu utakmicu očekujete? Kakav će po Vama biti Osijek? Što pripremate za iznenađenje?

– Ne volim te izraze „povijesne“, „odlučujuće“. Mislim da će život ići dalje i nakon te utakmice, ona može usmjeriti, i ne. Mi smo koncentrirani na momčad i napredak momčadi. Mi smo s momčadi tek tjedan dana, a mislim da generalno ti izrazi o odlučujućoj utakmici nisu dobri za psihološku pripremu igrača. Život ide dalje i nakon nje. Dao Bog da mi dobijemo utakmicu, naravno da će to biti puno, puno pozitivnije za završetak polusezone, može se nešto graditi nakon toga. Međutim, mi smo usmjereni na rad, naglašavam mi jer mislim na cijeli stožer koji bih posebno pohvalio. Ne želim da se potencira uvijek nešto kao „ja“ u jednini, iza ovog stoji moj stožer zahvaljujući kojem smo uspjeli provesti ideju, u ta četiri dana što se tiče Rudeša, koja se vidjela. Što se tiče Osijeka, mi smo ga analizirali kroz ovih par dana, spremali se i gledali što bi nas moglo očekivati. Sigurno očekujem goropadan Osijek koji će „na refule“ pokušati stisnuti nas da ne izađemo sa svoje polovice. Mogu li oni to držati kroz kontinuitet ili ne, to ćemo sutra vidjeti. Mi se za te stvari i pripremamo, a jedva čekam utakmicu, baš me zanima jer smatram da je vrijeme da Hajduk i u Osijek dođe s gardom. Razgovaram s ljudima i oko Kluba i u Klubu i osjećam dosta poštovanja, rekao bih čak i straha – „Osijek, pa tamo smo uvijek gubili“. Sutra će sigurno doći Hajduk s gardom. Taj gard je lopta i mi ćemo se pokušati nametnuti u Osijeku.

Je li recept isti kao protiv Rudeša? Zvučite kao da se pripremate za duži period bez obzira na ishod utakmice koliko god bila važna… Jeste li vježbali jedanaesterce

– Naravno da se mi pripremamo za utakmicu koja je važna, želio bih samo da se zbog psihološke pripreme izbjegavaju takve stvari, to je jednostavno moje mišljenje. Razgovaramo o penalima, tema su nam u ova dva dana, da nas ne iznenadi. Danas imamo još zadnji trening tako da su nam tema.

Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Vama se vraćaju Said, Hamza i Jurić. Hoće li biti kakvih promjena u sastavu u odnosu na utakmicu protiv Rudeša?

– Imamo danas još trening, moramo još vidjeti stanja igrača kroz razgovor. Možda budu neke male promjene, ali ne bih sada o tome.

Što znači da možemo očekivati goropadnog Hajduka? Znači li to krenuti od prve minute i visoko ih napasti ili poginuti?

– Ne u tom smislu. Mislio sam u smislu da u svakom trenutku i fazi nogometne igre znamo što radimo. Ako nas oni stisnu, da znamo što radimo, isto tako, ako mi uzmemo loptu, da znamo što radimo u tranzicijama. Ako se nametnemo kroz to, bit ćemo ti koji će možda uspjeti iskontrolirati ono najvažnije, a to je da imamo loptu i da možemo onda biti korak ispred protivnika. To sam mislio.

Tko je po Vama najopasniji u Osijeku? Koga se treba najviše pribojavati?

– Osijek je jedna dominantno fizička momčad koja ima dobre individualce. Mislim da jako dobre stvari radi Marić kroz nekakvu špicu ili polušpicu, mislim da je jedna jako dobra referentna točka na koju se oni oslanjaju. Henty im je bio dosta dugo povrijeđen, sada ne znam hoće li igrati. Bočkaj je tip kojemu je slobodnjak pola gola pa treba pripaziti na te stvari. Po meni je njihov najbolji igrač Mile Škorić.

Rekli ste sami da je Osijek jedna domaćinska momčad što donosi i agresiju koju im suci dopuštaju, posebno protiv Hajduka. Mislite li na to odgovoriti ovako kao protiv Rudeša mirnim iznošenjem lopte što znači da bi se opet uzdali u osobinu iz B momčadi ili ćete se pouzdati u starije i iskusnije koji bi mogli u „fajt“?

– Ideja će uvijek biti ta koja stoji i koju smo rekli od prvog dana, a naravno da to ovisi o protivniku. To je jedan proces gdje ja želim vidjeti kako će reagirati ti mlađi igrači, bit će „mix“. Ne bojimo se da će ti mladi odgovoriti na zahtjeve, to je njima pravi ispit nakon kojeg će sigurno biti bolji igrači i preko kojeg će se izgraditi. Može biti i ovako i onako, međutim na treningu što mi vidimo i kako rade, stvarno smo optimisti u ovom cijelom procesu. Dao Bog da sutra utakmica bude dobra i da prođemo, ali ona ako se i izgubi, po meni vidimo put i vidimo boljitak za dalje.

Protiv Rudeša je Hajduk igrao lepršavo, protiv Osijeka će to biti ratnička utakmica… Protiv Rudeša su igrači možda imali tri sekunde da vide što će s loptom, ovdje će imati sekundu ili pola sekunde…

– Tako je. Na njima je da donose još brže odluke i da još bolje komuniciraju unutar terena i to je to. To je samo ta adaptacija na tu brzinu. Rudeš je na dnu HNL-a, ovo je sad gornji dio HNL-a, derbi.

Vrijeme je kišovito u Osijeku, bit će težak teren. Nakon poraza od Rijeke, Osječanima je ovo jako bitna utakmica za nastavak sezone…

– Nama je teren vrlo bitan tako da krajičkom oka već od subote gledamo kakvo će biti vrijeme u Slavoniji u srijedu. Prognoza za sutra je da će biti dobro vrijeme, navodno sada pada kišica, ali sutra bi trebalo biti dobro vrijeme. Inače, teren u Osijeku je ok. I da dođe do većih nepogoda, o tome isto razmišljamo što se tiče profila igrača. Stigao sam nešto gledati tu utakmicu, neke sekvence su nam vađene. Koliko sam vidio, na početku su bili goropadni, ali onda je Rijeka preuzela konce igre. Bez ikakvih tajni, mi ćemo pokušati preuzeti konce igre.

Tko će na gol – Ljubić ili Blažević?

– Vidjet ćete, imamo još jedan trening, ne bih htio o tome. Tu smo tjedan dana i stvarno ova utakmica je prava utakmica, samo igrači koji su 100% spremni će doći u obzir. Spremni su i Ljubić i Blažević, a tko će na gol ćemo odlučiti nakon današnjeg treninga.

By | 2018-12-04T16:50:25+00:00 04.12. 2018.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment