Trener Oreščanin pred Tursku: Cilj je razvijanje cjelokupne momčadi, a pripreme su specifične

Nogometaši Hajduka pripreme su započeli još u četvrtak na Poljudu, a danas polaze za Zagreb odakle će u srijedu poletjeli prema Antalyji. U svojoj već tradicionalnoj bazi za zimske pripreme u Beleku Bijeli će provesti 16 dana u kojim ih očekuje i pet pripremnih utakmica. O načinu na koji će pripreme biti koncipirane, o pojačanjima, ali i ciljevima za ovu sezonu na današnjoj je press konferenciji govorio Hajdukov trener Siniša Oreščanin.U samom uvodu rekao je:

– Najprije bih svima zaželio svako dobro i sretnu novu godinu. Kao što smo rekli u uvodu, počeli smo s pripremama. Iza nas je pet treninga, priključili smo mlade igrače kao što smo rekli jer im želimo poručiti da se i na njih računa u budućnosti. Čekaju nas pripreme u Turskoj, a krećemo već sutra. Pripreme su koncipirane na način da smo tamo 16 dana, imamo dogovorenih pet utakmica, prva je protiv Dinamo Bukurešta pa Grasshopper, Shakhtar, Ujpest iz Mađarske i Shakhtyor. Specifične su pripreme u smislu da je samo mjesec dana pripreme tako da smo na taj način koncipirali da probamo što prije razvijati se kroz igru i komunikaciju unutar momčadi. Specifične su jer će od početka biti koncipirane na rad s loptom, nema suhih trčanja, i generalno nismo za te stvari poput „suhih trčanja“. Pet utakmica u malom broju dana zbog čega ćemo na pripreme voditi tridesetak igrača da bismo mogli to sve zajedno raspodijeliti što se tiče opterećenja i da budemo spremni za prvo kolo koje nas čeka za nepunih mjesec dana.

Običaj je da se pripreme rade 40 dana prije početka utakmica, ove su sada 30 dana. Prva utakmica nije neka koja se može shvatiti kao uvodna koja će „kupiti“ još sedam dana, ipak je to derbi u Osijeku gdje ćete morati od starta krenuti po bodove…

– Klasika je šest tjedana da se uspije sve spremiti i objediniti cijeli taj pripremni period. Međutim, četiri tjedna smo koncipirali da odradimo sve one bitne stvari, a to je uigravanje momčadi, ali kao što vi kažete „ne može litra u politar“ tako da tu treba biti oprezan što se tiče opterećenja. Mislim da ćemo uspjeti to napraviti na najbolji način da bismo bili spremni prvo kolo za „fajt“ u Osijeku.

Nema nekakvih naznaka o pojačanjima prije odlaska u Tursku, stoji li još ono da se želite pojačati igračima u zadnjoj liniji i napadu?

– Svašta se provlači po novinama kroz ovaj period. Platežna moć kluba je takva kakva je i vrlo je specifično naći kvalitetu koja bi nas zadovoljila uz tu platežnu moć. Prijelazni rok je takav period, na tjednoj, pa i na dnevnoj bazi se mijenjaju nekakve opcije, pa obično kako rok ide kraju, tako se „pod mus“ nalaze neka rješenja. Htjeli bismo, kako je rekao sportski direktor na zadnjoj pressici, sigurno naći nosioce u linijama koje vam je i on rekao tako da radimo na tome. Imamo i nekakve druge planove, ali uvijek je sve u vidu naše platežne moći. Onaj koji vrijedi, taj i košta, a mi tražimo igrače ispod radara koji bi nam jako koristili i bili dodatna vrijednost za momčad.

Kako planirate igrati s obzirom na postojeći kadar?

– Naslonit ćemo se na ono s čime smo završili, ali naravno da moramo biti i raznovrsni da se možemo prilagoditi nekakvim drugim stvarima. Naravno da ćemo pokušati spremiti nekakve druge varijante, ali će sigurno postavke biti na onoj igri s kojom smo završili prvu polusezone.

Koji je cilj za ovu sezonu? Je li to Europa, razvijanje mladih igrača…?

– Ja bih da cilj bude i jedno i drugo jer mislim da je to jedino normalno u ovom trenutku u kojem jesmo. Pričam od prvog dana da ćemo se sigurno pokušati ušuljati u Europu, ali naravno da je naš cilj, opet se ne bih oslonio samo na mlade, da razvijamo cjelokupnu momčad. Već sada razmišljamo i razgovaramo, u principu ćemo probati koncipirati ovaj prijelazni rok razmišljajući o onome u šestom mjesecu. Imamo već neke opcije da znamo što će nam trebati u šestom mjesecu. Cilj nam je da samim time razvijamo ne samo mlade igrače, već i ove igrače koji su malo stariji i koji će biti vrlo zanimljivi tržištu u lipnju.

Kao trener imate vrlo složen zadatak – s jedne strane napraviti momčad mlađom i jeftinijom, a opet boljom nego dosad. Kako te dvije stvari pomiriti?

– Na to gledamo kao izazov. Kao što sam rekao, uključili smo još par mladih igrača samo da im damo do znanja da se na njih računa u budućnosti. Sve ćemo vidjeti, naravno da svi imaju pravo da se nametnu, a oni koji neće moći participirati u datom trenutku će igrati kroz B momčad. Ove stvari što se događaju u zadnjih par dana što se tiče ponuda koje dolaze za mlade igrače, mislim da je to samo jedna potvrda sustavnog rada u Akademiji i tek će se vidjeti što se tamo radi. Mislim da će kroz dato vrijeme dolaziti sve više i više. Nije lako, ali kao što samo rekao, stožer i ja smo to shvatili kao jedan izazov kojem se veselimo.

Koliko mladih vodite sa sobom? Započeli ste s 35 igrača…

– Osobno bih želio da idu svi, ali ipak moramo paziti na neke stvari pa smo odlučili da će netko ostati s drugom momčadi kojoj pripreme počinju u četvrtak. Zbog rada, organizacije i tako dalje, ipak smo malo smanjili broj igrača.

Kakav profil igrača tražite kad razmišljate o stoperu i napadaču? Koje vrline tražite, je li to brzina, građenje igre…?

– Puno toga bismo mi željeli oko pojačanja. Ali jedno su želje, a drugo su mogućnosti. Naravno da bismo željeli stopera koji je jako dobar u građenju igre, da je jako dobar u obrani i da ima odlično pokrivanje širokog prostora, a pri tom da je fokusiran i koncentriran, da bude konzistentan u svim fazama igre i da nam bude jedan „stup“. Što se tiče napadača, ja bih osobno želio polivalentnog igrača koji može funkcionirati na širim prostorima, a isto tako je dobar u komunikacijama što se tiče ulazaka kroz igru. Ovo što sam sada rekao naravno da košta tako da ćemo morati te neke karakteristike raspodijeliti. Zasad radimo s onim što imamo, poštujemo to. Od prvog dana kada sam došao, rekao sam da smo stožer i ja ljudi koji puno vjeruju u proces i trening. Kada smo došli, odmah smo stali iza ove ekipe koja ima svojih i vrlina, i mana. Pokušat ćemo najprije maksimalno podići njihove kvalitete, a svaki dolazak kvalitetnog igrača će nam samo biti dodatna vrijednost.

Je li Vaša želja da uz Vas u prvoj momčadi bude i Goran Gruica, team menadžer druge momčadi?

– On je po meni jedan vrlo kvalitetan kadar i naša želja je da se on kroz budućnost osposobljava za taj posao. Imamo jako dobru suradnju s B momčadi, mislim da je on jedan kadar koji bi mogao biti dodana vrijednosti jer je završio pravo, a ima i velikih nogometnih iskustava. Mislim da je to dodatna kombinacija što se tiče tog posla.

Kakvo je zdravstveno stanje postojećeg kadra?

– Što se tiče zdravstvenog stanja, za sada su van kadra, odnosno individualno s kondicijskim trenerima treniraju Borja, Stanko Jurić i Ismajli. Juranović i Bradarić imaju neke povrijede koje će se riješiti onako u hodu, oni će s nama u Tursku. Posavec je imao malu temperaturu, danas bi trebao krenuti s treningom. Dino Beširović je u svom rehabilitacijskom procesu u kojem je, on će ostati u Splitu nastaviti taj dio. A ovi ostali igrači koje sam nabrojao bi trebali kroz dan, dva krenuti normalno u trenažni proces, u Tursku idu svi osim Dine.

Što je s igračima koji su prebačeni u B momčad? Postoji li varijanta u kojoj oni mogu participirati za početak druge polusezone?

– Što se tiče njih, oni ne idu s nama u Tursku. Oni će krenuti s drugom momčadi, vidjet ćemo kako će se odvijati prijelazni rok i hoće li uspjeti što se tiče nekakvog angažmana. Ta priča je već završena, ne treba se vraćati na te stvari. Mi krećemo na pripreme, oni ne idu s nama u Tursku i mislim da bi bilo neozbiljno računati na njih za Osijek.

By | 2019-01-08T16:31:58+00:00 08.01. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment