Vukas uoči derbija: Idemo na pobjedu, igračima uoči ovakve utakmice ne treba dodatna motivacija!

Hajdukovce sutra u okviru 4.kola HT Prve lige očekuje najveći derbi hrvatskog sporta. Bijeli će na Poljudu od 19:05 sati snage odmjeriti s trenutno prvoplasiranim Dinamom koji zasad ima stopostotni učinak u prvenstvu. Danas je tako putem Zoom platforme održana Hajdukova konferencija za medije na kojoj je trener Hari Vukas najavio sutrašnji dvoboj, ali i prokomentirao kakvoj će igri njegova momčad općenito težiti…

Dvaput ste dosad vodili derbi protiv Dinama – jedan je prekinut, a u drugom ste upisali poraz. Možete li se nadati trećoj sreći, što očekujete od utakmice i kako ju mislite pripremiti?

– Ne gledam ja to tako – izgubio jednu, dvije , pet ili je netko drugi dobio, ipak je to ekipna igra. Moja obaveza kao trenera Hajduka je da uvijek i da na svakom terenu pripremam ekipu na najbolji mogući način pa da ona tu utakmicu pobijedi. Tako pristupamo i ovoj utakmici. Sigurno da je derbi uvijek derbi, a nažalost bez navijača. Neću reći da nam to otežava situaciju, ali svi znamo na koji način se igra i kakva je atmosfera kad su navijači na tribinama. Nije ugodno, ali već smo se naviknuli na to. Pripremit ćemo se na najbolji mogući način i ići na pobjedu.

Koliko će Vaš Hajduk biti različit od onog Tudorovog? Rekli ste da će razlike biti minimalne, ali vidljivo je da neki igrači dobivaju više prostora. Recimo, krajem prošle jesenske polusezone Čolina, Nejašmić i Simić bili su igrači koji su nosili igru Hajduka, a kod Tudora su jako malo participirali – neki više, neki manje, neki nimalo. Koliko će se njihova uloga mijenjati sada i kakve su šanse da neki od njih sutra startaju utakmicu?

– Znate i sami da nikada na pressici ne govorimo o startnih 11. Što se tiče samih igrača, ne samo njih koje ste naveli, nego i svih ostalih – svatko ima svoje specifične situacije što se tiče treninga, igre i ideja u igri. Ja ih sve gledam kao igrače Hajduka koji konkuriraju za momčad i shodno tome će se tako i gledati u budućnosti kod sastavljanja momčadi.

Napasti Dinamo, kako bi Katalinić uvijek sugerirao u derbiju, ili biti oprezan i čekati priliku?

– To ćete vidjeti sutra na utakmici. Sigurno da smo analizirali Dinamo i da imamo ideju na koji način se suprotstaviti.

Jeste li radili prekide? Znamo da je to rak-rana Hajduka, dosta se golova primalo iz prekida…

– Je, apostrofiraju se uvijek ti prekidi, naravno da shodno tome treba pokloniti dosta više pažnje tom segmentu igre. Tako da smo i mi radili na tome i ne da se nadam, nego sam uvjeren da će one donijeti pozitivu. Što se tiče ovog perioda bez reprezentativaca, moram stvarno pohvaliti sve ove momke koji su ostali i koji su ova dva tjedna zbilja dobro radili, ja kao trener mogu biti stvarno zadovoljan. Bilo je volje i želje, kako i treba biti tako da su stvarno napravili dobar posao. A i reprezentativci su nam se svi vratili živi i zdravi tako da s te strane svi u stožeru možemo biti zadovoljni kako je sve iskompletirano nakon ove pauze.

U međuvremenu se dogodio i transfer Ismajlija… Hajduk je dobro pokriven na toj poziciji, no ipak je Ismajli iskusan igrač i reprezentativac svoje zemlje, koliki je to hendikep?

– Transfer Ismajlija nije još službeno završen, dijele ga još ti liječnički pregledi, nadam se da će dobro proći. O Ismajliju mogu samo u superlativima govoriti, kao o momku i kao o igraču. Svi znamo kad je prije par godina došao u klub kao mladi igrač, stranac, i koliko se etablirao u prvih 11. To je sve napravio svojim radom, znanjem i htijenjem. Hajduk gubi jednog zbilja kvalitetnog igrača i momka, profesionalca, ali s druge strane, svi mu zahvaljujemo na svemu onome što je napravio za Hajduk i sigurno da mu želimo svi puno sreće tamo gdje odlazi.A odlazi u jednu dobru ligu, što je zaslužio. Ja se nadam da će on svojim karakterom i tamo pokazati svoje vrline i još više napredovati.

Koliko je poticaj ova dodatna potvrda Vas kao službenog trenera koja je došla baš pred derbi i prvog europskog ispita?

– Mogu se jedino zahvaliti ljudima u Klubu što su mi ukazali to povjerenje i stali iza mene. Sigurno da su oni procijenili da je to dobro. Poznajem igrače još od prije, bio sam u ulozi pomoćnog trenera, a sada sam u jednoj drugoj ulozi i igrači su svjesni toga. Jako su kvalitetno reagirali, napravili taj „klik“ koji sam i ja morao napraviti, iako ja imam iskustva i od prije s promjenom uloga, tako da mi je to pomoglo u adaptaciji svega ovoga. A, sigurno da i ova službena odluka ima neku svoju težinu tako da je i meni s te strane puno lakše raditi.

Kako Vam se čini Dinamo ove sezone? Očekujete li na Poljudu ipak malo opreznijim nego u ovim dosadašnjim utakmicama?

– Mi se svakako moramo pripremati za Dinamo. Jedna je stvar što mi očekujemo, druga je stvar kakav će Dinamo doći ovdje. Sve smo njihove dosadašnje utakmice pogledali. Oni imaju također jednu važnu europsku utakmicu nakon naše, ali to su njihovi problemi. Sad, hoće li oni kalkulirati ili biti oprezni… Mi jednostavno moramo biti spremni na sve, ne smije nas ništa iznenaditi. A, normalno da se radi o jednoj kvalitetnoj ekipi i o kvalitetnim igračima, tu nema nikakvog spora.

Kakva je uloga novog čovjeka u stožera, Škota Dochertyja, koliko je on pomogao, je li on radio u analizi za Dinamo?

– On je tek došao prije par dana. Njegov će posao biti ta analitika, u kojoj se jako dobro snalazi, radio je u svim tim škotskim reprezentacijama. Razgovarali smo, analitika će biti njegov dio – dakle, i što se tiče individualnih idea, i grupnih, analize protivnika i analize naše utakmice. On i drugi član stožera, Toni Golem, su zaduženi za taj dio i sigurno će nam puno pomoći u tom segmentu.

Je li on već radio koje utakmice ili će ovu utakmicu s Dinamom?

– Pa imali smo kao neku probu još prije, dok je Tudor bio. Sigurno se radi o kvalitetnom analitičaru, tu je više zbog toga da rastereti stožer, a i sigurno će dati svoj obol timu. Vidi se da je profesionalan, a najbitnija je stvar da klikne s nama, da prihvati ono što mi želimo u analizi raditi i da to sve bude kvalitetno i dobro odrađeno, u svrhu unaprjeđivanja momčadi i igrača individualno, bit će dosta i individualnih analiza.

Činjenica da pobjedom možete doći na prvo mjesto – je li to jedna vrsta pritiska ili slatka briga?

– Da budem iskren, nisam uopće razmišljao o toj situaciji. I, kao prvo, ako se to dogodi, neću doći ja na prvo mjesto nego će doći Hajduk. Ali, kažem Vam, nisam uopće razmišljao o tome. Jednostavno, priprema za utakmicu – pripremiti momke i taktički, i fizički, na najveće zahtjeve u toj utakmici i napraviti sve da tu utakmicu dobijemo.

Koliko je opterećenje ona utakmica u Skopju koja slijedi praktički pet dana nakon susreta s Dinamom?

– Po meni, nikakvo opterećenje. Imamo dovoljno vremena za pripremiti se, mi u stožeru već radimo paralelno i na pripremi te utakmice s Renovom. Imat ćemo dovoljno vremena, i za oporaviti se, i za pripremiti tu utakmicu tako da nema nikakvog opterećenja.

Novi analitičar je u jednom intervjuu spomenuo da će biti u kontaktu s vama na klupi i tijekom utakmice. Nešto slično je radio i Dalićev analitičar u Rusiji, hoće li to biti slučaj i kod vas?

– Nismo taj detalj još definirali, nešto slično tome je u planu, ali ne mogu Vam još ništa reći. Tek smo u početku planova oko toga, treba to sve organizirati, ali sigurno da je to jedna od opcija.

Jučer ste u podcastu spomenuli kako ćete težiti hajdučkoj igri, da Hajduk mora igrati napadački… Čisto malo detaljnije, hoćete težiti posjedu, kakvoj ćete to igri konkretno težiti?

– Filozofija je jedno, a mislim da treba biti realan što se tiče filozofije igre i voditi se karakteristikama igrača koje imate pa shodno tome postaviti neke stvari. Također se treba koristiti karakteristikama podneblja, pa možda i povijesti Kluba. Ja sam baš u tom podcastu rekao da je Hajduk uvijek bio prepoznatljiv po brzoj igri, po krilima i tim centaršutevima. Kad mi kažemo napadačka igra – to ne znači staviti osam napadača i dva centralna braniča koja bi onda trebala braniti taj široki prostor gore. Osnovno je da to bude napadačka igra, ali naravno, ne može se igrati napadački cijelu utakmicu, kao što se ne može cijelu utakmicu jurcati ili raditi neki pressing. To će biti jedan „miks“ zahtjeva u igri koji će težiti unaprjeđenju one igre prema naprijed. Znači nekakva postavka na terenu, linije kretanja u napadu….Inzistirat ćemo na nekom mijenjanju ritma igre. To igrači sami tijekom utakmice trebaju prepoznati – kada će se igrati brzo i u 3-4 dodavanja doći do gola, a kada će se smiriti situacija za posjed pa da se „uspava“ ona druga ekipa nekim kratkim dodavanjima i da se onda može ići direktno na gol.

Dojam je da takav način igre dosta iscrpi igrače, u prethodnim su utakmicama obično padali u drugom poluvremenu…Kako ste Vi zadovoljni fizičkim stanjem igrača, hoćete li Vi nešto mijenjati da to ne bud neko jurcanje 90 minuta?

– Upravo sam o tome sada govorio, mijenjanje ritma tijekom igre. Ne možeš jurcati 90 minuta – ne igrati na „refule“, nego jednostavno mijenjati ritam igre. Trener koji ima filozofiju igre i način na koji želi igrati, normalno da to mora nadovezati na treninge. Znači moraš trenirati i taj fizički kontekst, ekipu pripremati na onaj način na koji ti želiš igrati. Ekipe koje žele viši pressing i napadanje, naravno da moraju više trenirati. Pričali ste o padu fizičke kondicije pred kraj utakmice, ali gledate, mi imamo sve rezultate tih nekih trčanja. Mi gotovo svaku utakmicu trčimo više od protivnika zato što na taj način treniramo i tako želimo igrati. Samo kažem, to mora biti pametnije i drugačije raspoređeno. Onda se i dalje može raditi i visoki pritisak i re-posjed, čemu ćemo i težiti , uključujući i brze napade prema golu.

U kakvom je stanju momčad za ogled s Dinamom – ima li ozlijeđenih jeste li kompletni?

– Mi smo stvarno zadovoljni u kakvom su stanju. Rekao sam već prije, ovi što su ostali tu su napravili jedan dobar set treninga. Reprezentativci su došli također u jako dobrom stanju, imali su dovoljni broj dana da se rekuperiraju i pripreme za ovo. Što se tiče izostanaka, Jairo ima crveni karton iz prethodne utakmice i ne može igrati. Imamo ozlijeđene još od prije, Teklića i Simića, i to je to. Svi ostali su zdravi i jedva čekaju ovu utakmicu za koju im normalno i ne treba neka motivacija i dodatni govor. Igrači su sami svjesni težine utakmice, Dinamo je ipak Dinamo. Za mene kao trenera je to drugačije, je to Dinamo, ali ipak su u pitanju samo tri boda, kao i za svaku drugu utakmicu.

Najveći dio trenerske karijere ste ipak proveli s Tudorom, jeste li se konzultirali s njim uoči ove utakmice?

– Bilo bi glupo da se ne čujemo s obzirom koliko smo dugi niz godina suradnici, a onda još duže prijatelji. Normalno da smo u komunikaciji, i nije tu riječ o tim savjetima o kojima Vi pričate, više o jednom prijateljskom razgovoru. A da Vam budem iskren, i mene zanima kako je njemu tamo u Juventusu tako da smo pričali i o tome. Naravno da je čestitao na izboru, dao nam podršku svima u stožeru. Naravno da je uz nas i da uvijek iza utakmice čestita i želi sve najbolje nama, a samim time i cijelom Hajduku.

By | 2020-09-11T18:13:37+02:00 11.09. 2020.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment