Kopić uoči Rijeke: Pripremamo ono što je najbolje za ovu utakmicu!

Dan uoči prvenstvene utakmice s Rijekom održana je press konferencija na Poljudu. U uvodu je Kopić kratko najavio derbi…

– Očekuje nas Jadranski derbi. Velika utakmica, snažan protivnik. Jučer smo imali dan regeneracije za igrače koji su igrali u četvrtak pa ćemo prvi trening zapravo imati danas navečer. Ima dosta posljedica nakon utakmice zbog terena tako da ćemo danas nakon treninga vidjeti stanje svih igrača, tko je u optimalnom stanju za igrati utakmicu.Jučer nam se pridružio i s nama odradio prvi trening Baseel Jradi iz Stromsgodseta. To je novi igrač kojeg smo skautirali i za kojeg vjerujemo da nam može donijeti kvalitetu u veznom redu i u onom ofenzivnom dijelu.

Kakvo je stanje u momčadi?

– Momci su izuzetno pozitivni nakon ove utakmice, svjesni su kroz analizu da smo išli maksimalnom energijom, pravim intezitetom.  Zaključak svlačionice je da nam ova utakmica daje razlog za optimizam i da je na tragu onoga što želimo igrati. Što se tiče Nižića i svih ostalih igrača, danas ćemo vidjeti stanje na treningu i odlučiti tko ide na put.

Rijeka je već dvije utakmice igrala na svom terenu. Rijeka je moćna, kako im se suprotstaviti

– Raspored smo komentirali, neki igraju pet, neki sedam, osam utakmica zaredom na domaćem terenu. To je jednostavno tako.  Na nama je da svaku utakmicu pripremamo na pravi način. Protiv Rijeke je uvijek isto na Rujevici, bez maksimalne energije, taktičke discipline, brzih tranzicija je jako teško. Na taj način ćemo utakmicu pripremati.  Rijeka taj kontinuitet vođenja uspijeva držati prepoznatljivu igru, prepoznatljiv stil igre s visokim intezitetom, čvrstom duel igrom, brzim tranzicijama. Moramo biti na izuzetno visokoj razini da bi došli do kvalitetnog rezultata.

Rijeka igra agresivno, Kek inzistira na pressingu…

-To je jedna od prepoznatljivosti Rijekine igre. Većinom je to pressing kad protivnik uđe u 2/3 terena. Rade izuzetno veliki pritisak na zonu lopte i sigurno da je jedna od primarnih stvari organizacija igre i zadnje linije, stvaranje brojčane superiornosti u zoni lopte kako bi se zadržao posjed i onda igranje prema naprijed, za to nam treba izuzetno kvalitetna utakmica.

Razmišljate li o nekim promjenama u formaciji, npr. Lopez na lijevom beku?

– Situacija koja se nama događa je da smo od mog dolaska preferirali taj sustava 4-3-3 jer smo imali te igrače koji su kvalitetno mogli odgovoriti tom zahtjevu i to je bilo jako dobro.  Promjenama unutar igračkog kadra to je ostalo malo nedefinirano, cijele pripreme smo ponovno uvježbavali taj sustav igre. Sigurno da nam je to nešto primarno na čemu smo radili, ali vidiš da neke stvari, neki igrači nisu u optimalnom stanju pa se moramo adaptirati. Ne želim da te adaptacije odvedu daleko od onoga što smo radili. Pripremamo ono što mislimo da je najbolje za ovu utakmicu, ali to ovisi o današnjem treningu kada vidim koji će igrači biti na raspolaganju jer je zaista bila izuzetna potrošnja protiv Steaue.

Kako ste organizirali put? Idete li odmah iz Rijeke za Bukurešt?

– Idemo danas nakon treninga avionom, vraćamo se za Split nakon utakmice. Ovdje ćemo odraditi ponedjeljak i utorak, u utorak navečer putujemo za Bukurešt. Tamo u srijedu imamo trening dan pred utakmicu i u četvrtak je utakmica.

Na Rujevici je hibridni travnjak, jeste li trenirali na hibridnom na pomoćnom? Hajdukovi igrači često imaju problema s proklizavanjem na Rujevici, jeste razgovarali s oružarom za opremu?

– Nismo, pomoćni teren još nije spreman za trening, trenirali smo na glavnom terenu koji je bio u takvom stanju nakon utakmice kakvom je. On s terenom na Rujevici nema nikakvih dodirnih točaka, čeka nas jedna potpuno drugačija podloga. Problem Rujevice, a velika prednost za Rijeku, je što su oni prvi u Hrvatskoj krenuli s takvim travnjakom, treniraju na sličnoj podlozi, a igrači koji tamo dolaze trebaju adaptaciju. To je jedan od faktora gdje trebamo voditi računa. Što se tiče samog proklizavanja, znamo da prije utakmice na Rujevici svaki put domaćin zalijeva samo  jednu polovicu travnjaka, onu drugu gdje je gostujuća ekipa ne zalije, pa onda kada dođeš, misliš da su ti  kopačke dobre, a ustvari nisu pa se počneš proklizavati. To  je nešto što u Rijeci stalno rade, a naravno da se na to sve adaptiramo da budemo što bolji.

Postoji mogućnost da se više prostora da Juriću, Palaversi, Nejašmiću, ali postoji mogućnost da se dovede jedan iskusni veznjak?

– Ja sam rekao više puta da sam u Klubu rekao koji su moji zahtjevi što se tiče momčadi. Sigurno je da je Juriću, Nejašmiću, Palaversi, Šegi i svima ostalima puno lakše sazrijevati i iznijeti sezonu uz stabilnu kvalitetu i karakternu. I što se tiče motivacijskog faktora, i kvalitete izvedbe na terenu, ona košta. Ja bih kao trener volio imati nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača koji bi bili primjer, odnosom na treningu, intezitetom treninga, životom van terena. Htio bih da nam ne dolaze igrači koji će isključivo biti fokusirani na jedan fini godišnji odmor u Splitu, na ljepote koje Split nudi, a sigurno da nudi, lijepe plaže, sunce, more, vrhunska hrana… Htio bih da bude onih koji su ovdje spremni doći orati i kopati, donijeti jednu drugu dimenziju. Palaversi, Nejašmiću i svim ostalima bi to bilo lakše, ali kažem, to se plaća, pitanje je što možemo platiti jer bismo svi htjeli takve igrače.

Steliano Filip je jučer imao zanimljivu objavu na društvenoj mreži što se tiče kilaže. Je li to bio razlog zašto nije bio u konkurenciji?

– Što se tiče društvenih mreža, apsolutno ih ne pratim jer pokušavam  u svemu što se događa zadržati svoje mentalno zdravlje. Što se tiče svih parametara koji se odnose na stanje pojedinog igrača, oni su mjerljivi, njih je lako za iščitati i što se tiče količine trke, inteziteta trke, broja metara u sprintu, broja izgubljenih i dobijenih duela, točnih i netočnih dodavanja, pa i što se tiče svakog pojedinca vezanog za kilograme i masnoće.

Jučer se dosta pričalo o Caktašu, možda i u negativnom kontekstu, hoće li on igrati sutra?

– Svatko ima svoje pravo razmišljati o bilo kojem igraču Hajduka na način na koji to želi. Ja se ne bavim time koliko tko zarađuje, to nije moja domena, meni isključivo zanima doprinos  na svakom treningu i utakmici, koliko koji igrač vodi računa o sebi i koliko je posvećen Klubu. Mišljenja sam da je Mijo Caktaš igrač izuzetno visoke nadarenosti, izuzetno visokih onih bazičnih nogometnih potencijala, sigurno se koplja lome na tome koliko Mijo zapravo može, koliko svi očekuju, koliko može dati. Mislim da mu jednostavno trebamo dati određeni mir da dođe na tu razinu koju svojim igračkim kvalitetama može. Puno toga ovisi o njemu, ali ne razmišljam o tome da neće igrati, pogotovo u onoj utakmici u kojoj je zdrav.S pravim pristupom mislim da nam Mijo može jako puno donijeti. Mijo je ok, odradio je dobru utakmicu, sigurno bi svi bili sretni da je opet zabio dva golaopet je bio u 3-4 situacije, Mijo radi i igra koliko može. I on, i ja kao trener, svjesni smo da to sve skupa može biti bolje, u tom smjeru radimo.

U kakvom je stanju Jairo?

– Jairo je spreman za utakmicu, kad ne igra europsku utakmicu, odigra dodatni kondicijski trening da to sve više podižemo. Nakon što mu je završila sezona, bio je u Brazilu, kao i većina igrača nije nešto posebno radio, došao je u stanju kakvom obično igrači dolaze, sigurno mu treba vremena za adaptaciju. To je jednostavno tako, to je taj problem prijelaznog roka. U datom trenutku možeš dovesti kvalitetnog igrača, primjerice da ga dovedemo sutra, ali on ako nije prošao neke pripreme, pitanje je kada će ti početi nešto donositi. Jairo je u sve boljem stanju, ali sigurno da će biti u još boljem. Prolazi još proces adaptacije, to je pokazala utakmica u Osijeku i utakmica protiv Lokomotive. Sigurno da ima kvalitetu, ali treba još vremena da bi se prilagodio na sve ovo što ga ovdje očekuje.

Kakva je situacija oko Marka Martinovića?

– Došao je kod nas, razgovarao sam jučer s trenerom B ekipe o njemu i o ostalim mladim igračima koji su bili s nama na pripremama i koji će igrati jer želimo da imaju minutažu. I ove koji su sada s nama u prvoj momčadi ćemo slati da igraju za B momčad jer želim da uz te treninge i taj podražaj igraju u što kvalitetnijem okruženju i da što više participiraju s prvom ekipom. Jako mi je bitno da imaju minutažu u nogama pa će igrati za B ekipu.  On sigurno ima veliki potencijal, bitno je da stvaramo što veću kvalitetu i bazu u B momčadi i u mlađim selekcijama kako bi Hajduku osigurali mirniju i kvalitetniju plovidbu u budućnosti i daljnjem razvoju.

Kakav je status Futacsa? Što je s Memollom i Filipom?

– Svi znamo da je kod Marka bila prisutna ta želja za odlaskom koji se nije dogodio. Veliki dio priprema nije odradio s ekipom. Sigurno da meni kao treneru nije lako izbalansirati cijelu priču. Na jednoj strani imaš mlade igrače koji jako dobro rade, ali još uvijek nisu spremni  do kraja preuzeti priču na sebe. S druge strane imaš one koji bi radije bili negdje drugdje, ali su još uvijek tu. Situacija se sad stabilizira, znate da se u nogometu stvari mijenjaju iz dana u dan. Postoji mogućnost da i on, i neki drugi tu ostanu. Uvijek razmišljam da svakom treba dati priliku bez obzira na sve da pokaže svoju kvalitetu i da da nekakav doprinos ekipi. Ne želim ići u negativne kontekste, oni su igrači pod ugovorom s Hajdukom, tu treniraju i sve dok su ovdje, dok postoji šansa za ostankom, tu sam da pokušam svakog tog igrača dovesti što bliže nekom stanju kojim bi momčadi mogao donijeti.

Situacija nije baš blistava, biste li bili zadovoljni da se vratite neporaženi?

– Ne razmišljam u smjeru rezultata. Razmišljam u smjeru pripreme utakmice. Da budemo na pravoj razini, a dajemo sve od sebe da iz cijelog prvenstva izvučemo maksimum, da nađemo taj balans između kvalitete igre i one prave energije, da napravimo što više preduvjeta da sutra budemo pravi. Ja vjerujem da mi možemo odigrati dobru utakmicu, vidjet ćemo koji će nam to rezultat u konačnici donijeti. Imamo prvo nedjelju u Rijeku pa nas čeka Steaua u četvrtak, to su nama izuzetno bitne utakmice. Pokušavam na svlačionicu prenijeti tu ideju da nam je svaki igrač bitan i da sve ove druge stvari, ljepote Jadrana i Splita, ostavimo po strani i da se fokusiramo na onog zbog čega smo tu, a to je da budemo Hajduk.

Mislite li na neke konkretne igrače kada spominjete to uživanje u ljepotama Splita?

– Ja sam samo rekao da Hajduk to sve nudi, ali da prioritet treba biti na Hajduku, to je sve što trebam reći.

Fotografija: Lora Krčmar (Hajdučki portal)

By | 2018-08-11T13:19:52+02:00 11.08. 2018.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment