Osnivanje Hajduka

Zlatnim slovima u povijesti ostaje upisan datum 13. veljače 1911. Očarani novom igrom koju su upoznali za vrijeme studiranja u Pragu, splitski studenti Lucijan Stella, Fabijan Kaliterna, Ivo Šakić i Vjekoslav Ivanišević dolaze na ideju da i u svom rodnom Splitu osnuju klub po uzoru na Spartu i Slaviju.
Ovako kroničari bilježe nastanak imena u uredu poznatog jezikoslovca prof. Barača u veljači 1911. nakon što su mu splitski studenti uletjeli u njegove radne prostorije: “Momci vi ste ovdje u moj ured nastupili kao hajduci. Eto vam imena. Nazovite svoj klub Hajduk. U našoj je povijesti to ime časno. Hajduci su se borili kao rodoljubi protiv zavojevača. – Turaka. A vi se tako žustri, tako brzi i energični da bi Vam ime Hajduk odlično pristajalo. ”
Napokon 13. veljače 1911. Carsko namjesništvo u Zadru je odobrilo pravila i radna dozvola je dana nogometnom klubu  Hajduk.
I tako je stvorena legenda…

hajduk_ispod_murve

Fotografija je nastala nedugo nakon prve ‘Hajdukove’ utakmice s talijanaškim ‘Calciom’ u lipnju. Vjerojatnije prigodom susreta s ekipom engleskog ratnog krstaša ‘Swiftsurea’ u srpnju 1911. godine

Pivnica Flek. Mjesto gdje je rođena ideja o stvaranju Hajduka.

Osnivači_Hajduka

Splitski studenti – osnivači Hajduka

By | 2019-08-01T09:55:57+02:00 26.08. 2015.|hajducke-price|0 Comments

About the Author: