Ovog vikenda starta 2.HNL !

2.HNL u sezoni 2019./2020. broji 16 klubova. Evo ih po nogometnim regijama ili središtima HNS-a:

Dalmatinska regija: NK Croatia Zmijavci, NK Dugopolje, HNK Hajduk II, NK Solin, HNK Šibenik

Zagrebačka regija: GNK Dinamo II, NK Kustošija, NK Hrvatski Dragovoljac, NK Sesvete, NK Dubrava Tim Kabel, NK Rudeš

Slavonska regija: NK BSK Bijelo Brdo, HNK Cibalia Vinkovci, NK Osijek II

Sjeverna regija: NK Međimurje

Riječka i Istarska regija: NK Orijent 1919 

Liga će u predstojećoj sezoni brojati 16 klubova što omogućuje 30 utakmica. Navedeno je posebno bitno za mlade igrače Hajduka koji se pripremaju za seniorski nogomet i izazove 1. HNL. Potrebno je istaknuti niz hajdukovih mladih igrača koji su svoj razvoj unaprijedili kroz kontinuirano igranje u 2. HNL, a čijom je prodajom Hajduk ostvario unosne transfere: Ante Palaversa (Manchester City – Oostende) i Domagoj Bradarić (Lille). U perspektivi se isto može očekivati isto i za Stanka Jurića, Darka Nejašmića, Marija Vuškovića i Tonija Teklića koji igraju sve zapaženiju ulogu ili kucaju na vrata prvih 11 u momčadi Damira Burića.

 

 

HAJDUK B – rezime ljetnog pripremnog perioda

 

Početak priprema za struku i igrače Hajduka B uslijedio je okupljanjem na Poljudu 8. srpnja nakon testiranja i uvodnih treninga s jasnim planom odlaska na mini pripreme na Kupres gdje su uvjeti za rad u ljetnom periodu kudikamo povoljniji nego u Splitu. U međuvremenu je odigrana trening utakmica protiv juniora Hajduka bez rezultatskog imeperativa. Hajduk B je na sedmodnevne pripreme na Kupres otišao 14. srpnja s 23 igrača i dvojicom na probi Duje Ninčević (vratio se u NK Solin) i Mateo Barać, a za igrača Stephana Chinedu koji je proljetos stigao iz Neretvanca u klubu nisu ishodovali adekvatne dokumente za pripreme u BiH. Iz Dugopolja u Hajduk B je došao mladi veznjak Luka Grubišić, vrijedno je istaknuti i povratak s posudbe iz NK Krško stopera Ivice Batarela, te vratara Vice Baždarića iz Neretvanca, a na probi su krilni napadač Nigerijac Bernard Bulbwa i lijevi bočni Kosovar Adrian Rahmani.

Na pripremama u BiH, na Memorijalnom turniru Marijan Šuto-Mrma i u Solinu je ekipa trenera Marija Despotovića odigrala četiri utakmice:

 • 7. Tomislavgrad: Hajduk B – Metalleghe BSI Jajce 6:1 (Skorup, Brnić, Bajić, Šarić, Šego, Blagaić)
 • 8. Zmijavci: Hajduk B – Dugopolje  1:2 (Skorup 11m)
 • 8. Zmijavci (za 3. mjesto): Hajduk B – Solin  2:1 (Kreković 2)
 • 8. Solin: Solin – Hajduk B  1:4 (Pršir, Šego, Bajić, Bulbwa)

Igrači koji su nastupili u pripremnom periodu, a glavninu možemo očekivati na popisu za 2. HNL uz vjerojatno nekolicinu mlađih juniora i onih koji nisu u prvom planu a treniraju s prvom ekipom trenera Damira Burića:

 • Vratari: Matijaš, Baždarić, Sentić
 • Obrana: Relota, Dellova, Batarelo, Radić, Vušković, Ševelj, Ciprić, Barać i Rahmani (proba)
 • Vezni: Skorup, Pršir, Blagaić, Giljanović, Martinović, Kosić, Grubišić, Čuić
 • Krila – napadači: Bajić, Kreković, Sahiti, Bulbwa (proba), Šego, Brnić, Šarić, Tolaj, Chinedu

Dok odluku o igračima na probi još očekujemo, jasno je da je odlaskom Lopeza u Gijon, stoper Mario Vušković prebačen u prvu ekipu, dok ćemo o statusu Darija Špikića kao i nekolicine igrača iz prve momčadi uskoro više znati.

Stožer Hajduka B za sezonu 2019./2020. čine mladi ali perspektivni stručnjaci:

 • Trener: Mario Despotović
 • Pomoćni trener: Marko Lozančić
 • Pomoćni trener – analitičar: Martin Rafelt
 • Trener vratara: Zlatko Runje

Trener Mario Despotović je u proteklom proljeću i u ljetnim pripremama kada smo s njim pričali u Tomislavgradu istaknuo je „rad, rast i napredak igrača kroz sezonu, a onda će taj proces osigurati priljev kvalitete u prvu momčad i rezultat“. Hajduk B u novu sezonu kreće kao najmlađa momčad, u rosteru su igrači mahom ponikli u Akademiji od kojih se očekuje kvalitativno dizanje kroz sezonu. Važno je istaknuti da samo četiri igrača smiju imati između 21-24 godine starosti, i ako igrač odigra tri utakmice za prvu ekipu ne može se spuštati u B, međutim olakotna okolnost je što su pripreme protekle bez ozljeda pa očekujemo najkvalitetniji sastav.

Akademija Hajduka je kroz protekle tri godine kreirala sustav koji Hajduku B omogućava adekvatan broj kvalitetnih mladih igrača. Hajduk B je zadnja razvojna stepenica za najtalentiranije buduće prvotimce Hajduka, a prezadnja stepenica za one koji će svoju afirmaciju za prvu momčad Hajduka tražiti preko posudbe (kaljenja) na kojem segmentu stručni sektor kluba tek treba napraviti ključne poteze.

Na žalost, moramo primjetiti da se na pripremama pojavio jako mali broj novih kvalitetnih igrača na probi na deficitarnim pozicijama u Akademiji (desni i lijevi bek, stoper, defanzivni vezni, centralni napadač).Isto iziskuje pitanje učinka skautske službe i smjera u kojem ide klupska politika posebno nakon posljednjih stručnih kadrovskih promjena. Ono drugo što se stalno percipira u medijima je pitanje o stilu igre iz kojega proizlazi sustav koji ima kontinuitet u Akademiji, a isti potpuno je promijenjen u prvoj momčadi dolaskom trenera Damira Burića i njegovog stožera. Poznato je da od smjene voditelja škole Krešimira Gojuna je prošlo više od 45 dana a od sportskog direktora Saše Bjelanovića očekujemo ime stručnjaka koji bi trebao dati odgovore na većinu postavljenih pitanja.

Hajduk B u novu sezonu starta u subotu 17. kolovoza u 19 sati u Šibeniku protiv HNK Šibenika jednog od favorita za osvajanje 1. mjesta i ulazak u 1. HNL.

 

By | 2019-08-15T23:48:32+00:00 15.08. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment