Svečano otvorene 23. Plazma Sportske igre mladih

Veliko otvorenje 23. Plazma Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom Ine održalo se u utorak, 16. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.Više od 8.000 djece i mladih pretvorilo je Zagreb u centar amaterskog sporta Hrvatske.

Sportski dio programa započeo je već od 9.30 sati kad su prve natjecateljske ekipe na Europskom trgu započele s turnirima u atletici i graničaru. Više od tisuću djece iz osnovnih škola s područja Zagreba natjecalo se za plasman na državnoj završnici u Savudriji.Svečanaceremonija i izravan prijenos na Sport klub televiziji započeli su užarenom navijačkom atmosferom koju su svojim koncertom pojačali Zaprešić Boysi pred više od 8.000 djece i mladih iz 16 gradova diljem Hrvatske. Voditelji Doris Pinčić Rogoznica i Silvano Gospodarić sudjelovali su u napetom komentiranju natjecanja i započeli ceremoniju otvorenja nakon himne Republike Hrvatske koju je izveo Mirko Švenda- Žiga.

Igre su svečanim paljenjem plamena otvorili izaslanik Predsjednika Vlade, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, pokrovitelja Svečanog otvorenja i Zdravko Marić, predsjednik Sportskih igara mladih. Podršku svim natjecateljima uputio je i Luka Modrić, ambasador Igara i putem video poruke poručio: ”Plazma Sportske igre mladih su najljepša sportska priča i ponosan sam što sam dio ove manifestacije”.

Predsjednik uprave Ine, g. Fasimon družio se s okupljenim natjecateljima na Trgu i zaključio: ”Kad sam dolazio na Trg bana Josipa Jelačića pomislio sam što sve povezuje Sportske igre mladih i INU, a to je obaveza prema vama djeco, dok je vaša dužnost učiti. Zatim, povezuje nas natjecanje, vi se natječete na sportskim terenima, a mi na tržištu te zajedno gradimo budućnost”.

Otvorenje su podržali i mnogobrojni uzvanici iz političkog i gospodarskog svijeta Hrvatske kao i mnogi proslavljeni sportaši predvođeni najdugovječnijim ambasadorom Igara, istinskom sportskom legendom Predragom Mijatovićem: ”Ovo nije kraj, ovo je tek početak velike ekspanzije Sportskih igara mladih ne samo u regiji, već i u svijetu. Biti član ove sportske obitelji za mene je velika čast i zadovoljstvo. Idemo dalje kako smo i započeli jer ne vidim gdje je limit ove sportske priče”.
Osim sportskog dijela natjecanja sve okupljene dočekala su mnogobrojna iznenađenja te edukativne aktivnosti u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ministar Božinović istaknuo je važnost ovakvih suradnji:” Mi jesmo u funkciji zaštite mira i sigurnosti, ali prije svega su nam djeca važna te ovom manifestacijom policija diljem Hrvatske s djecom može održavati razne edukativne akcije u kojima ih učimo da je policajac prijatelj i da je tu da ih štiti”.

Sve okupljene čekala je okrjepa u Coca- Cola Cup corneru uz izbor najboljeg sportaša Hrvatske, te Plazma, Hrvatska poštanska banka i Hrvatska poštakorneri. Maskota Lemura Zoološkog vrta u Zagrebu izazvala je pravu eksploziju oduševljenja, a svi sudionici iz ostalih gradova imali su mogućnost i danas besplatno posjetiti Zoološki vrt. Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, HPB turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika. Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika.

Idejni začetnik Plazma Sportskih Igara mladih Zdravko Marić istaknuo je:” Mi doista jesmo najveća europska manifestacija, a plan nam je da se već na ljeto proširimo na još jednu državu van regije i uz pomoć svih prisutnih medija, sponzora te ambasadora, nadam se da ćemo u tome uspjeti. Naša je najveća reklama što djeca međusobno pričaju o Igrama i iako su prijave još uvijek u tijeku, sigurno ćemo prijeći brojku od prošle godine kada smo okupili više od 170 tisuća natjecatelja”.

Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i pet stotina sportaša koji su u 23 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava.Plazma Sportske igre mladih djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske pružaju mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika državnih završnica u Savudriji i Splitu. Kruna svake sezone je Velika međunarodna završnica u Splitu koja okupi više od tisuću malih sportaša iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Plazma Sportske igre nisu samo prepoznate u zemljama domaćinima. One su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i podrške Europske komisije, uz svesrdnu pomoć g. Tibora Navracsicsa, povjerenika za obrazovanje, kulturu i sport te novog ambasadora Igara- gospodina Johannesa Hahna, povjerenika za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Sve najbolje od Sportskih igara mladih možete pratiti na Facebooku “Sportske igre mladih”:https://www.facebook.com/sportske.igre.mladih/ i Instagramu- igremladih_hr: https://www.instagram.com/igremladih_hr/ .

By | 2019-04-16T20:26:01+02:00 16.04. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment