Trener Oreščanin uoči Gorice: Gorica je HNL Atletico, očekujemo tešku utakmicu

Dan uoči utakmice 31.kola HT Prve lige Gorica – Hajduk, trener Siniša Oreščanin najavio je susret…

Košarkaši Splita su izgubili tri utakmice od Gorice ove godine pa su neki dan u utakmici play offa pobijedili s 30-ak razlike. Možete li i vi to isto ispraviti?

– Nisam znao za taj podatak iskreno, i oni su imali dosta ove sezone problema s košarkašima Gorice. Ja se nadam da ćemo onda tjedan završiti u tom duhu. Naravno da ih poštujemo i očekujemo vrlo zahtjevnu utakmicu sutra. Gledamo najprije i pripremamo sebe, tako smo i razgovarali i radili ovaj tjedan. Imamo vremena još danas i onda ćemo vidjeti u kojem i kakvom će smjeru utakmica otići. Nadam se i mislim da je utakmica otvorena, sigurno i domaćin ima svoje planove i ciljeve, međutim ja mislim da smo mi sada u nekom dobrom ritmu, i kažem, očekujemo tešku utakmicu, ali nadam se da ćemo odgovoriti na najbolji način.

Koliko je teško nakon onakve predstave i uvjerljive pobjede izbjeći euforiju? Znam da ste često govorili da ne treba nakon jedne utakmice padati u „afan“…

– Nismo to ništa posebno potencirali. U principu smo imali dva slobodna dana pošto je bio Uskrs i Uskrsni ponedjeljak pa su to, koliko vidim, igrači malo iskoristili da se rekuperiraju u obitelji i osvježe. Tjedan ide kraju, imamo danas još jedan trening, sastanak i trening. Mislim da smo čak odradili jedan dosta dobar trening, tjedan je bio najnormalniji, pričali smo i analizirali malo Rijeku, ali smo se jednostavno maknuli s toga i stavili fokus na Goricu.

Koliko je izvedba protiv Rijeke bila blizu objektivnog maksimuma ove momčadi? Je li sad jedan od glavnim zadataka prikazivati takve partije što češće?

– Da, naravno. Bilo je stvarno onako kako smo rekli poslije utakmice – sve se otvorilo na vrijeme i jednostavno na način koji nama paše. Ali kažem, tijek utakmice je bio takav da je Rijeka bila ponukana ranim golom koji je primila, a s ekipom s kojom je došla je htjela ipak igrati malo otvorenije, no definitivno nam je otvarala prostore za naše stvari koje mi potenciramo stalno. Baš nam je „naletjela“. Ali, maknuo bih sada to sa strane jer smatram da nas sutra čeka apsolutno sasvim drugačija utakmica i morate znati da svaka utakmica ima svoj kontekst, a stil igre Rijeke i Gorice se ne može usporediti. To su sasvim drugačije utakmice – može biti možda ne baš lijepa i može biti onako „čekačica“ gdje utakmica ima sasvim drugi kontekst i mi ju očekujemo kao takvu koja će biti vrlo zahtjevna. Sigurno će biti drugačija utakmica.

Vi i Jakirović ste susjedi, imali ste već susreta u Drugoj ligi, pa malo da nam ispričate oko toga, ako ima neka zanimljivost, vi ste vjerojatno prijatelji i kolege…

– Pa onako, jesmo, više kao kolege. Imali smo neke susrete kroz Drugu ligu i uvijek su bili neizvjesni, mislim da ih čak nismo uspjeli ni pobijediti prošli dio sezone u Drugoj ligi. Sinoć sam gledao ponovno utakmicu protiv Gorice tu u Splitu, nije mi vrag dao mira – mi smo bili tako u tom našem procesu u kojem smo bili i sigurno smo danas bolja ekipa što se tiče naših stvari koje radimo, pogotovo u fazi napada. Meni ta utakmica, kako god je bila potencirana poslije dosta negativno, uopće nije bila tako negativna. U onom trenutku i u onakvom stanju u kakvom smo bili, mislim da je bila i bura, oni su imali dvije dobre šanse, ali mislim da smo mi ipak tu utakmicu kontrolirali. Ta riječ ide ljudima na živce ako nema puno šansi, ali kažem, u onom danom trenutku , ja samo znao da je to jednostavno taj dio i da tako treba biti i uopće nisam nezadovoljan, pružila nam je neke dobre slike i informacije koje će nam koristiti sutra.

Što se tiče nekih ozljeda – tko je spreman, koga još nema?

– U konkurenciji za sutrašnju utakmicu nisu već starosjedioci Vučur i Juranović. Borja isto neće biti, nije nešto strašno, nadamo se da će od sljedećeg tjedna biti normalno u procesu treninga. Njih trojica ne konkuriraju, a danas ćemo odlučiti dalje tko će ići na put.

Gorici je ova utakmica jako važna, oni najavljuju da će napraviti sve da dođu do tri boda…

– Pa imaju puno pravo na to. Mislim da imaju jako dobru sezonu, gospodin Jakirović radi jako dobar posao. Imaju izgrađen svoj stil koji je po meni dobro uigran i dobro isprofiliran. On je različit od našeg stila, sutra će to biti sukob stilova. Ono što oni rade, oni to rade dobro, mi unutar sebe između stožera imamo naziv za njih – HNL Atletico. Imaju puno pravo na optimizam, igraju pred svojim navijačima i gledateljima, ali ja mislim da će se u sutrašnjoj utakmici jako puno pitati i nas.

Gorica ima neuobičajenu statistiku, u 15 utakmica kod kuće i na strani, deset su bodova više osvojili u gostima. To znači da im vjerojatno odgovara zatvoriti se i čekati protivnika, kod kuće to vjerojatno ne mogu. Međutim, s obzirom da igraju protiv Hajduka, vjerojatno će imati nekakav komod da se zatvore, ipak igraju protiv momčadi koja je nominalno jača od njih. Očekujete li poprilično zatvorenu Goricu sutra?

– Ovo je fora pitanje u smislu ovog „nominalno jača ekipa“ . Mi kad smo dolazili, to tako baš i nije izgledalo, izgleda da su se sad stvari promijenile. Izuzetno poštujemo ekipu Gorice i sve ekipe koje se bore za Europu i gore su u vrhu. Kažem, pokušavamo biti vrlo ponizni, mi smo svoj način i stil nametnuli, vrlo se teško protiv nas ekipe odlučuju igrati i definitivno da onda sutra ja očekujem sigurno jedan taj dio gdje će oni na taj način pokušati nas iskontrirati. Njihova tranzicija je dobra, organizirana , imaju dosta individualne kvalitete i dobre referentne točke u njihovoj devetki Zwolinskom. Oni sigurno imaju svoj plan, mislim da znamo kako će oni igrati. Utakmica može otići i u ovakvom, i onakvom smjeru. Oni imaju zadnje dvije domaće utakmice jako dobre i mislim da će im to biti nekakav pokazatelj pa će se možda htjeti i nama nametnuti, pogotovo kroz neke duge lopte i pritisak, ne dajući da izađemo. Međutim, ja smatram da smo mi sada u dosta dobrom stanju i da smo u boljem stanju nego što su bili Rijeka i Slaven Belupo u njihove dvije zadnje utakmice tako da mislim da će oni vrlo brzo u utakmici shvatiti da nije nalik tim utakmicama i da neće moći raditi te stvari kao što su radili u zadnje dvije domaće utakmice.

Oni su u zadnje dvije utakmice postigli šest golova, izuzetno su opasni prema naprijed. Lovrić i Zwolinski imaju zajedno 20 postignutih golova (12 Zwolinski, 8 Lovrić). Koliko ste njima posvetili pozornost jer čini se da su oni ključ barem što se napada tiče…

– Gledajte, što se tiče faze obrane, ja mislim da je naša faza obrane, prvenstveno momčadska, jako dobra. S time smo zadovoljni i mislimo da rade jako dobar posao za sada da ih ne ureknem. Naravno da se prije svake utakmice pikiraju ti neki igrači pojedinačno iz protivničkih ekipa i onda normalno ukazujemo svojim igračima koje su njihove specifičnosti , bolje ili lošije strane. Tako uvijek radimo prije utakmice bez nekakvog naglaska da je to posebna utakmica. Poštujemo protivnika, poštujemo bolje i pozitivnije strane protivnika, kao što ste Vi rekli, definitivno njihov dvojac, ali ne radimo to na način da sada dižemo ne znam ni ja što oko toga, nego se jednostavno normalno pripremamo i pokušavamo prvenstveno misliti na sebe.

Treneru, koliko je pozitivan ishod u Gorici važan u kontekstu izlaska iz ovog ciklusa utakmica s protivnicima iz gornjeg dijela i ulaska u ovaj „laganiji dio“?

– Pokušavam izbjegavat da se ponavljam, ali uvijek mi dođe, pa makar na kavi kad uzmem prolistati novine i vidim da smo maltene već drugi. Opet kažem, spustio bih lopticu. Uvijek se vraćam i nikada neću zaboraviti na koji način smo došli i gdje smo bili, prema tome idemo utakmicu po utakmicu. Gorica je još jedna, bitne ili nebitna, ima ih još pet poslije Gorice. Svaki pozitivan rezultat nama dobro dođe, ali nakon ovoga ima još cijeli vrlo bitan peti mjesec. Mi u onom našem planiranju, u našoj statistici i računici stojimo dobro i svaki bod osvojen u Gorici će nam biti još veća zaliha za ono što smo zamislili. Sad smo čak možda malo i iznad tako da će nam svaki bod ili tri, a nemojte me krivo shvatiti – mi ćemo ići na tri, dobro doći. Smatramo da nas onda tek u petom mjesecu čeka težak posao, za trenera najgori jer svi očekuju da je to lakši ciklus i da će to sve biti laganica, a mi dobro znamo da neće biti. Sada smo mi svi svjesni, a mislim malo i igrači, ono što ja trunkicu vidim – sada smo mi došli tu gdje smo došli i sada je poanta da održimo to i da u glavi budemo koliko toliko mirni. Dosad je bilo “ušuljavanje” i mogli smo to malo tako pričati, a sada smo se već tu dobrano približili. Samo bih želio da se na momčad ne prenese nikakva stiska i da jednostavno svaku utakmicu igraju na sličan način, da ispunjavaju zahtjeve i uživaju u igri i da ne vidim grč, to mi je uvijek znak je li neka psihologija uspješna u pripremi. To je zadatak koji će nam biti najbitniji, pogotovo kroz peti mjesec.

By | 2019-04-26T13:13:03+02:00 26.04. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment