Trener Vulić uoči Rudeša: Svaka nam je utakmica kao finale

Kako vidite sutrašnji dvoboj?

– Čeka nas jedna zahtjevna utakmica protiv Rudeša. Sada nam je svaka utakmica kao finale, nemamo pravo na grešku, ali mislim da smo se dobro pripremili. Mislim da su momci svjesni situacije u koju smo došli i učinit će sve da iz te situacije izađemo. Nas zanima samo pobjeda.

Imate novo pojačanje u stručnom stožeru, kako ste se odlučili za Cuzzija?

– Dosta puta sam pričao s Ivom i Nanom (Slaven Bilić). Ivo ima balun u malom prstu, veliki je hajdukovac, stoga zašto ga ne priključiti.

Hoćete li ostaviti psihologa i nutricionista?

– To je na doktoru da odluči, to je njegova branša, u to neću ulaziti.

Vraćate se nakon 11 godina na klupu Hajduka, kako ćete se osjećati?

– Bit će pozitivna nervoza kada opet istrčim na teren, najbitnije mi je da ne padnem kad izađem. Kad to prođe, onda je sve lako.

Kako vidite Rudeš?

– Rudeš je interesantna momčad, iako nemaju takav bodovni saldo. Tu su Frane Vojković, Mario Lovre Vojković, Kalik, Petrović… Interesantna ekipa koja je i protiv Dinama, i protiv Rijeke izgledala zbilja dobro. Bit će nam teško, ali mi smo Hajduk. Moram izaći muški, agresivno, vratiti samopoudzanje. Bez vraćanja samopouzdanja nema ni pobjede.

Kakvu ste atmosferu zatekli u svlačionici?

– Igrači zbilja pozitivno rade, moram ih pohvaliti, ali to je uvijek tako kad dođe novi trener. Oni moraju biti profesionalci, ispunjavati ono što im piše u ugovorima i poštivati klub u kojemu igraju.

Trener Kopić imao je jedne zamisli, Vi imate neke drugačije… Hoće li se nešto promijeniti, hoće li neki igrači dobiti druge pozicije?

– Zasad ćemo vidjeti neka nova imena. Neće biti promjena u sastavu, nego u grupi igrača koji su u kadru. Teško je nešto značajno promijeniti u pet dana, ni Copperfield ne bi u toliko vremena promijenio nešto, a kamoli netko drugi. Najvažnije je samopouzdanje, da izađemo agresivno, igramo nogomet i ne damo protivniku šanse da se razigra. Protivnik će igrati dobro onoliko koliko mu mi dopustimo. Bitan mi je i 18.igrač, i onaj 24. koji će ići igrati za B momčad. Novo ime mi je mali Bradarić koji me pozitivno dojmio na treningu.

Fomitschow ne može igrati zbog tri žuta kartona, znači li to da je došlo vrijeme za Steliana Filipa?

– Apsolutno, sada je njegovo vrijeme. Na njemu je da uzme broj tri, što bi mi rekli po starom. Mislim da se radi o kvalitetnom igraču. Došao je, rekao bih, nekako olako ovdje, nije bio svjestan kluba u kojem igra. Ovo što je pokazao u pet dana potvrdilo mi je da se radi o jednom dobrom igraču.

Jučer ste se na treningu posebno razgovarali s obrambenim igračima?

– Obrana je temelj momčadi, a temelj moramo učvrstiti da bi gradili kuću. Ako obrana pliva, plivat će cijela momčad. Ako učvrstiš temelj, učvrstit ćeš cijelu kuću. Ukazao sam im na dobre i loše stvari, mislim da su svjesni mojih principa. Iako, još jednom ponavljam, u pet dana je teško nešto promijeniti.

Možete li usporediti koliko se Klub promijenio otkako ste otišli prije 11 godina?

– Pet dana je kratko, pet dana sam fokusiran samo na momčad. Nisam imao vremena bolje vidjeti sve, a i inače nisam tip koji se penje po katovima. Mene samo zanima teren na kojem radim i ništa više.

Najavili ste da ćete razgovarati s Tonijem Golemom (pomoćnik bivšeg trenera Kopića), kakve su informacije stigle do Vas?

– S Golemom sam razgovarao par puta. Dao mi je dosta pozitivnih informacija koje će mi koristiti.

Dogodila se promjena i u kondicijskom dijelu gdje je opet Ivo Katušić umjesto Modrića?

– Tako sam odlučio zato što sam s Katušićem radio u Splitu, on je tamo bio prvi kondicijski trener, a mali Toni Modrić drugi. Tu smo samo napravili rošadu.

Što će točno biti Cuzzijev zadatak?

– Gledanje protivnika uživo.

Spominjali ste Bradarića, je li još koji igrač iz druge momčadi u konkurenciji za sutra?

– Ovi koji su već s nama su unutra.

U Rudešu su dvojica igrača Hajduka na posudbi. Rijeka i Osijek su u protekloj sezoni imali običaj da njihovi igrači na posudbama ne igraju protiv matičnih klubova. Mogu li Kalik i Vojković igrati protiv Hajduka?

– Ne znam kakve ugovore oni imaju.

Je li Caktaš u konkurenciji?

– Caktaš još malo osjeća koljeno, ali mislim da će stisnuti zube i odigrati ovu utakmicu kako zna.

Prije je vrijedilo nepisano pravilo da protivnici prije dolaska na Poljud već kod Sv. Roka mogu zaboraviti na bodove. Hoće li, pogotovo u prvih 15 minuta, biti onaj hajdučki presing?

– Hoće, iako teško je u pet dana promijeniti glave momaka. Težit ćemo tome da protivniku ne damo šanse da je na našoj polovici. Gledat ćemo da radimo taj presing, normalno da neće uvijek uspjeti, ali mi smo Hajduk i tome trebamo težiti.

U kojem biste Vi sustavu željeli igrati? Koji bi bio idealan za ovaj kadar momčadi?

-Mislim da njima najviše nekako odgovara 4-2-3-1 ili 4-3-3, momčad je nekako tako i sastavljena. Tako je momčad i nadograđivana, dovedeni su igrači koji igraju u tom sustavu. Šteta je što tu nije ostao Radošević ili Savvas, na toj poziciji pasa nam je malo, tu smo malo deficitarni.

Postoji li mogućnost da Juranović zaigra tu poziciju (vezni red)?

– Razmišljali smo i o tome, mislim da će zasad Jura ostati na svojoj poziciji jer zbilja igra odlično. U ovim zadnjim utakmicama je bio jedan od najboljih igrača Hajduka, šteta bi bilo mijenjati mu sad poziciju.

Vraća li se Tudor?

– Tudor je u grupi 18 igrača.

Možete li otkriti sastav?

– Još nisam siguran. Par igrača možete čuti, a par ne. Svi su zdravi osim Fomitschowa koji ima tri žuta kartona, Saida koji je počeo trenirati, danas je počeo trenirati i Delić. Nedostaje Beširović.

Tko je kapetan?

– Razgovarat ćemo, za sada je Juranović.

Romb koji ste uveli u ono vrijeme je tada bio velika novost u hrvatskom nogometu. Razmišljate li o tome?

– Mi nemamo dva klasična napadača da bismo igrali u tom sistemu 4-4-2 ili slično. To je malo teža varijanta, ali postoji mogućnost i toga.

Sportski direktor Saša Bjelanović kazao je da ste od njega samo tražili igrača kao što je bio Računica. Ima li Hajduk kakvog igrača sličnog kalibra u svlačionici kojeg bi mogao iskoristiti na toj poziciji?

– Ima dosta interesantnih mladih igrača, ali nije baš ni vrijeme da ih ubacujemo u rupu i riskiramo. Postupeno će mladi dobivati svoju šansu. Mali Teklić je interesantan, tehničar. Ima jedan na jedan, radi višak, volim takve igrače. Moramo biti strpljivi, mirni. Preko noći ništa ne ide. Daj Bože da izguramo polusezonu, a onda će u drugom dijelu biti većih promjena.

Je li ovo najteži trenutak u kojem preuzimate Hajduk?

– Sigurno je. Uzeo sam Hajduk jednom kada je završio šesti u prvenstvu, ali mislim da je ovo jedan od najtežih zadataka koji su postavljeni preda me. Ali, apsolutno se ne bojim. Vjerujem u ove momke, vjerujem u ovaj Klub, uz podršku navijača mislim da ćemo to izgurati. Najvažnije je da izguramo ovu prvu sezonu, da ne razmišljamo unaprijed.

Poznati ste po forsiranju mladih igrača?

– Volim to, ali u mene svaki igrač, mladi ili stari, sam sebe stavlja u momčad. Ne mogu ja od Hajduka raditi nekakve poligone. Ovo je ozbiljan Klub i ozbiljan posao. Imamo zbilja dobrih mladih igrača, siguran sam da će netko od njih uskoro ući u prvu momčad.

Prva i druga momčad nisu imale kompatibilan sustav?

– Druga momčad je servis prvoj momčadi, a ako je prva servis drugoj, onda to ne valja. Druga momčad mora biti kopija prve momčadi bez obzira na ideje bio koga tko je dolje. Ja ću nastojati da to tako bude i dok sam tu, to će tako biti.

Koliko ste ostvarili komunikaciju s B momčadi, trenerima juniora i slično?

– Kad sam bio slobodan, gledao sam prvu i drugu momčad Hajduka. Ne znam kako je to do sada bilo, ali još jednom želim naglasiti da je druga momčad servis prvoj, a ne obrnuto. Mi ne smijemo imati dva sustava unutar jednog kluba, to neću dopustiti. Volio bih da dođe čovjek koji će biti spona između Akademije i prve momčadi, da Bjelanović radi svoj posao sportskog direktora Kluba, a taj čovjek bude spona između mene i, kako se sada zove, Akademije.

By | 2018-09-14T19:47:43+02:00 14.09. 2018.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment