Tudor uoči Intera:  Bit će nekih noviteta, a dajem podršku Osijeku!

Nakon gotovo tri mjeseca pauze zbog koronavirusa, u petak se vraća HNL. A, prva utakmica koja će se odigrati u sklopu tog  27.kola HT Prve lige jest ona u kojoj Hajduk na Poljudu dočekuje zaprešićki Inter. U skladu s povratkom HNL-a, vratile su se i press konferencije trenera Tudora prije utakmica. Današnja je održana na nešto drugačiji i neuobičajeniji način – u poljudskom press salonu kao i inače, ali preko Zoom platforme. Pressica je bila dosta osebujnog karaktera gdje je trener Tudor govorio je kako se radilo na ovim svojevrsnim pripremama, kakav Hajduk možemo očekivati, no iskoristio je i priliku da pruži podršku momčadi Osijeka nakon polufinalne utakmice Kupa…

Kakvi su osjećaji s obzirom na povratak HNL-a? Što Vi očekujete, a kakav Hajduk mi možemo očekivati?

– Svi se veselimo utakmicama, zbog toga radimo, živimo i bavimo se ovim poslom. Posebna je priča vezana uz navijače kojih neće biti, to je uvijek jedno ružno iskustvo. Možda sam jedno pet-šest utakmica tako igrao i nikad mi nije bilo lijepo, ugodno, pogotovo kad sam bio domaćin, a to mislim da sam bio svaki put, neobično.  To je uvijek jedna otežavajuća okolnost za domaću ekipu, kao što smo vidjeli i u njemačkoj ligi, a i po mom osobnom iskustvu. Smanjuje se onaj omjer favorita-domaćina, međutim moramo prihvatiti tu situaciju kakva je i opravdati ulogu favorita, ući jako i snažno, sa svojim kvalitetama riješiti utakmicu i krenuti s nova tri boda.  Možete očekivati najbolji mogući Hajduk u ovom trenutku. Radili smo dobro, bit će nekih noviteta , bit će nekih novih igrača koji nisu igrali. Očekuje nas još deset utakmica, želimo, kao što je rekao Jairo jučer, svih deset pobijediti. Nažalost, bez publike, ali nadamo se da će sve ići u smjeru da dođe i publika za koje kolo, koja je jedan važan uteg na vazi Hajduku, pogotovo u domaćim utakmicama. Kao sportaš, kao čovjek koji se bavi ovime od svoje desete godine, jedva čekam petak u 20 sati. Igrači se vesele, treniramo već skoro pa i dva mjeseca, mislim da su igrači u jednom dobrom stanju, da su motivirani i željni. I, ovih pet izmjena, kojih će se sada moći napraviti, daju priliku svima – ja sam ih već upozorio na to da „hokejaške“ izmjene na poluvremenu mogu postati i praksa, to je jedna odluka koju sam ja želio da se dogodi i prije, bez obzira na ovu situaciju oko koronavirusa, to je jedna stvar koja je poželjna da se dogodi u modernom nogometu, s obzirom da veliki broj ekipa igra u ritmu srijeda-nedjelja. Pet izmjena napravljenih u tri pauze su fenomenalna stvar za koju se nadam da će biti u praksi i nakon koronavirusa jer donosi brži nogomet, brži ritam, novu energiju i zanimljivije nove snage koje mogu nešto riješiti u fazi ofenzive…

Od ovih spomenutih  igrača koji nisu često igrali, tko je najbolje iskoristio ovu pauzu, tko se nametnuo za prvu postavu?

– Ne volim nikad isticati pojedince, međutim bit će tri-četiri nova imena prekosutra. Ne zato što mislim da su drugi lošiji, već zato što mislim da su ovi iskoristili ovaj period od dva mjeseca i nametnuli se u nekim stvarima i u nekom novom načinu u kojem možda želimo igrati. Oni su sad tu, ali ja im uporno govorim da se u nogometu sve mijenja u pet minuta, pogotovo u ovom trenutku u našoj momčadi gdje ima puno igrača koji su jako blizu jedan drugome, tako da jedna dobra utakmica ili jedno dobro poluvrijeme, pa čak i pola sata, može te ubaciti ili izbaciti iz momčadi. Ja to volim, ja radim na dobivanju nekog mentaliteta, „fighta“, nekog pobjedničkog mentaliteta sa željom da na treningu u svakoj vježbi ili pasu budeš bolji. To je ono što svim novim generacijama fali, malo onoga što smo vidjeli u dokumentarcu „Last Dance“ s Jordanom, upravo ta priča o pobjedničkom mentalitetu, dodatnog rada gdje ćeš ti svaki dan i svaki trening biti najbolji, što svim ovim novim generacijama, od pionira pa do seniora, fali. To je jedan bitan segment na kojem radimo svakodnevno, nije ga teško promijeniti, ali eto, idemo u tom smjeru da ga poboljšamo.

Prema nekim saznanjima, „dali ste svoj glas“ da Hamza ostane, da potpiše ugovor do kraja sezone, to bi nekako sugeriralo da ga još želite koristiti…?

– Pa dobro, normalno je da igrač kojemu ovdje ugovor ističe ovu sezonu, a s obzirom da sezona ipak ne traje do 1.6., nego dokle će već trajati s obzirom na sve, normalno je da taj igrač koji ima ugovor ostane još mjesec dana po naputcima UEFE, koja je dala klubovima  i igračima tu mogućnost da se dogovore, tako smo napravili mi, kao što će napraviti svi, to nije ništa „ekstra“. Druga je stvar što je to igrač koji se meni sviđa i za kojeg mislim da je jedan od bitnijih igrača, mi smo takvu situaciju s isticanjem njegovog ugovora zatekli u 1. mjesecu kada smo došli. A, svi znamo da igrač šest mjeseci prije isteka ugovora može potpisati i za druge klubove. Naša je želja, moja osobna, ali i želja Kluba, je da Hamza ostane. Za sada se nismo dogovorili, imamo još dva mjeseca igre i vidjet ćemo što će se dogoditi do kraja, ali Hamza je zasad igrač Hajduka, do kraja je bitan faktor naše igre i ja sam sretan da će on tu biti do kraja sezone, a poslije ćemo vidjeti što će biti.

Ova situacija s razglasom koju ste isprobavali na drugoj međusobnoj prijateljskoj utakmici, koliko vam se to sviđa?

– To ćemo još vidjeti, malo ćemo popričati s igračima. Normalno da to nije to, da to nema veze s pravim navijanjem. Ima prednosti, ali ima i mana. Ubija onu tišinu koja je bolesna  gdje se čuje svaki pas, ali s druge strane čuješ neku buku u pozadini. Nije ni jedno, ni drugo dobro, ja se stvarno nadam , evo još jednom ponavljam, da će što prije doći do promjene toga. Veseli me ova situacija po pitanju drugih stvari da ide u smjeru u kojem ide, da već danima nema novooboljelih, ja se nadam da će nogomet biti ono što je, s gledateljima koji će se vratiti što prije na stadion.

Treneru, kada ste došli u Hajduk praktički i niste imali puno vremena implementirati neke svoje ideje. Odradili ste pripreme, ubrzo je krenulo ovo oko koronavirusa… Koliko Vam to može otežati posao za narednu sezonu, za slaganje momčadi po Vašem guštu? Taj nedostatak prijelaznog roka, razmišljate li toliko unaprijed?

– Pa dobro, kako je meni, tako je i drugima. Uvijek to bude bolje i kvalitetnije s vremenom, i po pitanju igre, i po pitanju detalja, faze obrane, faze napada… Važan segment tu je selekcija igrača, mi malo i precjenjujemo ulogu trenera u svemu, u tom rezultatu, „daj ovoga“, pa „daj onoga“. A, vidimo da je rezultat takav da se ne može napraviti toliki iskorak. Ključna je selekcija igrača, oni su ti koji rade razliku. Kažem, najčešće se to precjenjuje budući da je lakše smijeniti trenera nego 20 igrača. Tu se treba napraviti pravi posao, selektirati prave igrače s onim budžetom koji imamo, to je ključ u svemu. Ja uvijek govorim da je način na koji funkcioniraju hrvatski klubovi mađioničarstvo, znači novaca nema, budžet treba puniti pa prodaješ igrače, a koga prodaješ – najbolje. Znači ostaju ti oni koji su „manje bolji“, pa od tih kroz koju godinu trebaš napraviti rezultat. Zato kažem, tu treba biti mađioničar. Onda je tu i pritisak, a onda kod jednog kluba kao što je Hajduk, gdje nema rezultata godinama, taj pritisak raste iz godine u godinu, a tebi je situacija ista. Malo smo otišli predaleko sad, ali dat ćemo sve od sebe, bit će vremena, radi se sve u hodu kako i je. Normalno da je jedan dojam trenera i struke u pripremam gdje je pritisak manji, a drugi je dojam  nakon što se odigra četiri, pet kola. Zato ja uvijek kažem kada treba neka procjena, daj mi šest mjeseci pa ću ti reći je li to pravi igrač. Trenirati tog igrača šest mjeseci u pravim utakmicama.  Jedno je igrati na pripremama, drugo je igrati doma protiv Intera, a treće je igrati na Kantridi, Maksimiru ili u Gradskom vrtu. Tako da, vidio sam neke stvari koje su zanimljive i ići ćemo u smjeru da dovedemo što bolje igrače, to je jedini put ka uspjehu. Dobar rad i dobra selekcija, prepoznati igrače u omladinskoj školi kojih ima, neke smo i priključili, to je uvijek naša baza.

Biste li mogli malo prokomentirati ove dvije polufinalne utakmice Kupa? Čisto prokomentirati svoja tri konkurenta (o.a. Osijek, Rijeku i Lokomotivu) u borbi za Europu?

– Nije izgledalo loše, dapače, bilo je tu i dobrog ritma. U prvoj utakmici, Belupo je bio dobar prvo poluvrijeme, ali Lokomotiva je na klasu pojedinca riješila utakmicu, oni imaju baš dobrih i kvalitetnih pojedinaca. A Osijek i Rijeka… Fenomenalno suđenje koje je zasjenilo sve. Najbolji pojedinci su bili u crnome. Inače, Osijek je bio puno bolji, utakmica je praktički bila gotova, međutim momci u crnom su bili bolji od tako dobrog Osijeka, malo da „opalimo“ ironiju. To su ekipe koje imaju kvalitetu, koje imaju i budžete na kraju krajeva, pogledajte samo plaće koje davaju Osijek i Rijeka. Mi smo tu, imamo svoj cilj i gledamo uvijek samo sebe. Mislim da ćemo biti dobri i da ćemo taj cilj, koji imamo, i napraviti.

Da se okrenemo malo skorašnjem protivniku… Inter iz Zaprešića,  s jedne strane jedini klub iz ovog donjeg dijela tablice koji nije u ovom prvom stupnju dobio prvoligašku licencu za iduću sezonu, a s druge strane, znamo da su te prve utakmice nakon duge pauze uvijek škakljive…

– Ma je, slažem se. I Tomo  (o.a.  Tomislav Ivković) je uvijek nezgodan, uvijek se dobro pripremi i motivira protiv Hajduka.   Pogledali smo ih malo u te dvije prijateljske utakmice, jasna je stvar da će se tu nas pitati najviše. Moramo ući punog gasa od prve sekunde i probati riješiti to što prije, bez obzira na sve te okolnosti. Imamo još deset utakmica, idemo u svakoj na pobjedu, pa tako i u ovoj prvoj koju igramo kod kuće.

Raspored je nešto gušći nego što je to bilo u originalnom kalendaru, sada igrate u ritmu petak-utorak…

– Nije pregust, ima i pauza između. Tih pet izmjena, mislim da je to ok. Ne volim samo kada se igra nakon tri dana, kada se u šest-sedam dana igraju tri utakmice, što nam se bilo dogodilo Rijeka, Dinamo i Osijek, to je problem. A ovako, kada se igra svakih četiri-pet dana, to nije problem.

Spomenuli ste ironiju i ljude u crnom… Je ironija, ali i svakodnevica. Mislite li da ima šanse da se ta situacija u Hrvatskoj popravi?

– Ovo što se tiče suđenja je stara priča, već 30 godina postoji ov napaćena država, a onda i još napaćeniji HNL, tako bih se izrazio. Hajduk je uvijek taj „kmečavac“, a onda primijetimo svako malo, kada se neki centri moći premjeste, da  se uvijek pojavi neki novi „kmečavac“. Tako je jedno vrijeme „kmečala“ Rijeka, pa je onda „kmečao“ Osijek. A, mi kada smo „kmečali“, onda nitko nije dao neku podršku. Ali, evo, mi sada dajemo podršku Osijeku i meni je stvarno žao tih ljudi jer ono, što smo svi vidjeli, nema opravdanja. Ja mislim da je situacija tu kristalno jasna ako pitate 4 milijuna ljudi koji su u Hrvatskoj, ja mislim da će svih tih 4 milijuna reći da se ovdje zadnjih trideset godina događa  ono što se ne bi trebalo događati  – oni koji bi trebali biti nebitni i neprimjetni, a to su suci, su upravo ono suprotno. Nije problem u tih 4 milijuna ljudi već u onih par ljudi koji bi to mogli promijeniti na bolje i to brzo… Ja se nadam da, kao što je napredak na svim poljima evidentan po pitanju nekih drugih stvari,  će se i u ovom smjeru nešto poboljšati. Tako da, pozdravljam ovu odluku o 2 mjeseca pauze i nadam se da će se nastaviti u takvom smjeru – ako netko pogriješi, mora platiti posljedice. Trener Kulešević koji je izgubio može dobiti otkaz, ali ne njegovom krivicom što nema rezultat. Svatko tko radi i griješi, nekad namjerno nekad i ne, mora platiti posljedice. To je sad 2 mjeseca, a što se mene tiče i po mojim nekim iskustvima, moglo je biti i više. Bitno je da se drži ta linija, a ne kao dosad što se događalo godinama…  Sjetimo se što se događalo u Vinkovcima kada je Hajduk igrao Kup, pa i prije Rijeci… Tu je jedna duga i lijepa povijest HNL-ovih ljudi u crnom, tu nitko ne izmišlja toplu volju, ali evo, nadamo se da će ići na bolje.

Jeste se čuli s Bjelicom, veliki ste prijatelji, je li Vam dao kakav savjet kada je odlazio, kako bolje igrati s Dinamom?

– Nije, Neno je super, ali takav je posao trenera. Neprijatelj nikad ne spava pa te može iznenaditi, tako je i ovaj put njega iznenadio neprijatelj iz susjedne države – iz Bosne.

By | 2020-06-03T20:20:06+02:00 03.06. 2020.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment