Burić nakon Istre: Za nas je ovo bila nevjerojatno teška utakmica!

Nakon svoje prve utakmice u novom mandatu koju je vodio kao trener Hajduka, trener Damir Burić prvo je kolo HT Prve lige i dvoboj s Istrom prokomentirao na press konferenciji.

Treneru, kako ste vidjeli utakmicu?

– Ja mislim da je bilo najvažnije momčad psihološki podignuti. Ipak, udarac je udarac, treba se dignuti, treba ustati. Treba izaći pred publiku i odigrati jednu tešku utakmicu. Za nas je ovo bila nevjerojatno teška utakmica. Onaj koji je malo duže tu i koji se razumije u nogomet, zna koja je važnost ove utakmice. Čestitke momcima da smo zajedno s našim navijačima osjetili to. Osjetili smo da su nas naši navijači podržali, to je jako dobro i pozitivno, na taj način bih se zahvalio, kako navijačima, tako i igračima jer ipak današnja utakmica je bila jako jako teška za igrati. Što mogu kazati? Zadovoljstvo je bilo u nekim fazama, zadovoljstvo je bilo na samom početku. Ono što smo se mi dogovorili kako bismo voljeli igrati nogomet, to je bio početak, onaj furiozni početak koji smo odigrali jako dobro i imali nekoliko šansi. Ali, ne trebam vam govoriti neka pravila u nogometu, kada pokraj toliko šansi koje si kreirao, uvijek postoji mogućnost da se protivnik otvori. Prije svega, Istra ima jednu jako dobru momčad , puno brzih, kvalitetnih i dobrih igrača i ja mislim da će ova momčad Istre mnogima još zapeti nogu. Mislim da je tim više ova pobjeda, u ovoj situaciji u kojoj je, jako jako važna. Da smo zadovoljni – nismo zadovoljni jer ostaje pred nama još jako puno posla.

Publika se uključila od početka, još ste zabili i taj rani gol. U pojedinim dijelovima bilo je vidljivo i kod momaka da još ima dosta nesigurnosti i manjka na kojem će se morati raditi, možda je zbog toga bio još važniji ovaj drugi gol..

– Pa sigurno. Naravno, ima i protivnik svoje šanse, ali teško je. Ti moraš imati osiguravanje napada, ti ne možeš toliko ići prema naprijed, ipak imaš vodstvo tako da velika je odgovornost bila da danas pobijedimo. I, to je najvažnija stvar u ovom trenutku. Ja mislim da mi sada imamo sedam dana vremena da mi neke stvari organiziramo, poboljšamo i ja se nadam da ćemo sljedeću utakmicu vidjeti stabilniji i još bolji Hajduk.

U odnosu na prethodnika, promijenili ste formaciju i prešli na 4-2-3-1. Kako ste se odlučili na to?

– Pa ja mislim da u sustavu imaju neke prednosti, neki nedostatci. Nama će sustavi varirati, sada smo se odlučili za ovaj jer je to za momčad možda najlakše. Kako sam već rekao, mislim da je momčad u fazama izgledala jako dobro, ali moramo te faze produžiti da onda bude, pa bilo bi optimalno, 95 minuta, a kada budemo tu, onda ćemo biti jako, jako dobri. A, do tada nam predstoji jako puno rada i mislim da moramo uvesti neke standarde u organizaciji, kako defenzivno, tako ofenzivno, a nije to tek tako. Tu treba vremena, treba puno tih treninga odraditi i ja se nadam da će to onda biti tako.

Zamjene…Izveli ste nešto ofenzivnije igrače, uveli one defenzivnije. Pojačali ste sredinu, što ste željeli postići?

– Gledajte, to je stvar interpretacije. Ja mislim da su neki igrači jednostavno više nisu mogli. Bassel je izašao jer jednostavno više nije mogao, Adam isto tako. Jednostavno moramo i želimo na tome raditi. Meni su ovi igrači koji su ušli, je li to Anthony ili je to Hamza, meni se čini da su oni nevjerojatnu stabilnost dali. Tada smo mi dobili na posjedu, i na sigurnosti, ja mislim da nije više bila nikakva šansa protivnika. Jedna se rezultirala kada je „balun već bija vanka“, a mi ga vraćamo u igru – totalno nepotrebno iz toga izlazi jedna najveća šansa za Istru. Inače kada smo mi u organizaciji i kada stojimo onako kako smo se dogovorili, onda je teško protiv nas i teško će biti protiv nas šanse kreirati. Ali, na tome trebamo još raditi.

Treneru, prvi put se moglo koristiti 12 zamjena, kako komentirate tu promjenu i hoćete li 12 zamjena imati i na gostujućim utakmicama?

– Gledajte jednu stvar, ja mislim da moramo imati jednu dobru i zdravu suradnju s drugom momčadi. Ti igrači koji su tu , oni moraju participirati i u drugoj momčadi. Nema potrebe nekoga voditi na put ako može igrati tako da će to varirati. Ja mislim da je to jedna dobra stvar jer ipak svi mi svakodnevno radimo i želimo neku nagradu, a ja mislim da je za sve nagrada ako je na klupi i ako ima mogućnost da uđe. Svaki trener može govoriti o zajedništvu, ali to zajedništvo se vidi onog trenutka kada bude spisak prvih 11 ili prvih 18 u kadru. Sada je taj kadar malo veći , ja mislim da je za igrače s jedne strane to nagrada za njihov rad i kroz cijeli tjedan. Mislim da je to dobra stvar što se tiče momčadi i duha i da smo na dobrom putu u nogometu.

Svi koji u biti imalo znaju sport, znaju da je teško išta promijeniti u jednom danu i jednom treningu. Ipak, kakve su Vaše vizije, koliko su Vas igrači pratili? Prvih pola sata je bilo dobro, ali onda je Istra počela stvarati prilike i sigurno se još vidi dosta prostora za napredak..

– Pa sigurno se vidi. Mi smo vidjeli još tu određenu dozu sigurnosti, možemo mi govoriti da i najveći igrači nisu u stanju nakon jednog poraza odmah se uzdignuti i nastaviti igrati kao da ništa nije bilo. To su ipak mladi momci, treba im se dati vremena. Mislim da su pokazali jednu koncentriranu i dobru reakciju, to je najvažnije. Tu su tri boda, ali mi imamo nevjerojatno puno prostora za analizu i poboljšanje, to sam siguran i to budite uvjereni da ćete vidjeti bolji Hajduk.

Možete li samo pojasniti ovo što ste rekli da su igrači tražili zamjenu? Je li bila u pitanju ova sparina ili jednostavno nisu još u fazi natjecateljske forme?

– Pa je, to je sad. Mi ćemo malo još imati vremena za proanalizirati neke stvari zato ne bih htio sada neke zaključke izvoditi. Meni je najvažniji “feedback” od igrača, meni su vrlo važne večerašnja i sutrašnja analiza koje će mi dati još potpuniju sliku. Ja mislim da će moji riječi sljedeći put još preciznije biti i da ću na taj način moći vama reći gdje su bili problemi i kako da ih popravimo.

Vidjeli su se i nekakvi pokušaji pressinga koji je u nekim dijelovima funkcionirao u ograničenom trajanju i prostoru…?

– Pazite, mi smo imali jako dobrih pressing situacija gdje smo kreirali isto tako jako puno udaraca na gol, imali smo i dosta šansi. Danas što je golman Istre obranio – on zaslužuje čistu jedinicu, pardon – to je „desetka“, ja sam još u nekom drugom sistemu, ja se ispričavam.

Vezano za stožer…Znamo da je Joško Španjić prvi pomoćnik, Tonči Gabrić trener vratara. Sad smo spomenuli tu i kondiciju… Hoćete li imati posebnog kondicijskog trenera i zna li se tko će to biti?

– Mi smo još u razgovorima, imamo nekoliko opcija i moramo izabrati onu koja je najbolja za momčad. Mi smo u razgovorima, ali toliko je malo vremena za sve “optimirati”, stvarno smo došli jako brzo i premalo je vremena za planiranje. Sada ćemo imati još tjedan dana za obaviti neke razgovore i još neke druge stvari koje su također jako bitne za tim.

Rekli ste da treba puno rada i treninga. Koliko će ih biti do sljedeće utakmice, kakav je plan?

– Znajući mene, ja volim to malo … Ljudi su mislili da neće biti Solin, a u Solinu smo opet napravili jedan trening tako da se ovim putem zahvaljujem ljudima u Solinu koji su nam izišli u susret u tako malom vremenu da odradimo jedan kvalitetan i dobar trening. Kada ste u stisci s vremenom, onda vam je to najgore, a vi kako trener želite odraditi neke stvari kako biste momčadi dali sigurnost. Falilo je vremena i falit će, ali eto.

Najljepši pogodak stigao je od Stefana Simića za otvaranje same utakmice u osmoj minuti. Kako ste vi to vidjeli?

– Mislim da je Stefan što se tiče organizacije jako bitna stavka. Mi smo danas rekli da su komunikacija i organizacija od straga pa prema naprijed jako bitne tako da smo danas u toj centrali sa Stefanom, Nejom i Stankom do Mije baš dobro komunicirali, a mislim da smo u stanju to još bolje sprovesti. Stefan je danas dirigirao obranom i mislim da je odigrao jednu kvalitetnu utakmicu, kao i Ismajli. I Posavec je bio dobar danas, jako koncentriran. Nema momčadi koja ti neće stvoriti šansu, ali bitno je da one šanse, koje ti imaš, realiziraš. Na taj način ti dobivaš sigurnost . Nakon 2:0 bi bila sigurnija i tečnija igra tako da moramo uzeti u obzir i taj psihološki „moment“, broj šansi koje nismo iskoristili… Bio je ovo jedan veliki izazov za utakmice koje nam slijede

By | 2019-07-22T10:48:08+02:00 22.07. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment