Burić pred Lokomotivu: Vidjet ćemo dinamičnu igru i pregršt šansi!

Hajdukovci se u 3.kolu HT Prve lige susreće s Lokomotivom koja je nakon susreta s Dinamom i Rijekom devetoplasirana momčad prvenstva. Dva dana uoči utakmice održana je press konferencija na kojoj je trener Burić najavio taj zanimljivi susret, a iskoristio priliku i da pozove navijače da u što većem broju podrže motivirane Bijele.

S obzirom da ovaj tjedan nema Europe, pretpostavljam da ste dobili više vremena za trening, rad…Koliko ste zadovoljni, Lokomotiva je uvijek jedna neugodna momčad za Hajduk, utakmica s puno golova… Što očekujete konkretno?

– Ja mislim da smo mi ovaj tjedan jako konkretno i dobro koristili što se tiče tehničko – taktičkog uvježbavanja. Mislim da smo vidjeli  na treningu, kroz svakodnevni rad, da je u momčadi jedan dobar „spirit“, jedna jako dobra atmosfera . Radi se na jako visokom nivou, momci su jako, jako motivirani. Sad slijedi utakmica protiv Lokomotive, naravno da dolazi jedan dobar protivnik. Sad u utakmicama protiv jakih protivnika kao što su Dinamo i Rijeka, bilo je za očekivati da tu Lokomotiva neće uzeti bodove, ali način na koji su igrali u te dvije utakmice nije davalo takve naznake. Pogotovo ova zadnja utakmica protiv Rijeke gdje su primili gol u 93.minuti. Ali, što se tiče same igre, oni su apsolutno zaslužili neriješeno, u nekim momentima su bili čak i bolja momčad tako da mi znamo vrijednost i kvalitetu Lokomotive. Znamo i našu vrijednost, mi ćemo se maksimalno pripremiti za ovu utakmicu, nadam se da ćemo imati još neke igrače na raspolaganju jer imamo lagano nekih problema što se tiče ozljeda, ali riješit ćemo i to.

Vezano za ozljede – čuli smo za Čolinu, koga još nema?

– Mi smo, hajmo reći, malo preskočili jednu vrlo važnu stavku u načinu igre, interpretaciji igre što se tiče agresivnosti, što se tiče završnice, taktičkih zahtjeva… Tu je Stanko Jurić koji već duže vrijeme ne igra, ja mislim da je Stanko jedna vrlo važna karika u našem sustavu, našem načinu igre, ali eto uspjeli smo sad ovu jednu utakmicu i bez njega. Ja se nadam njegovom brzom oporavku. Što se tiče Davida, David je evo ovu utakmicu koja je bila u Varaždinu odigrao prvi put nakon dugo vremena i normalno da se osjetio jedan zamor mišića. Mi ćemo biti oprezni s tim, vidjet ćemo što je i kako je, imamo dobru liječničku službu koja će u pravom momentu dati pravu analizu njegovog stanja. Što se tiče Posavca, to je nesretni moment – jednostavno je napravio jedan krivi potez tako da se malo ukliještio mišić, ali ja mislim da će u tom pogledu isto liječnička služba dati pravi iskaz njegovog zdravstvenog stanja. To je sada to, s tim da je Stipe Vučur  i dalje ozlijeđen, on je već dugo, sada je na putu oporavka. Ono su tri aktualna igrača koja su bila u sastavu, morat ćemo naći adekvatne zamjene. Sve je još otvoreno, moramo sačekati liječničku službu pa ćemo vidjeti što će biti.

I prije Vas se potenciralo to pitanje napadača i čini se da je to mjesto bolno za Hajduk. Koliko se sada kroz ove treninge snimili Eduoka i Jakoliša kojeg znate otprije? Jesu li to dva igrača koja će  zbilja moći pomoći na toj poziciji i biti u toj udarnoj postavi?

– Pa sigurno, meni je jako žao da ljudi u nogometnom savezu Austrije nisu bili u stanju jedan mail prihvatiti i dalje ga poslati, to nije neki posao. Moram iskreno reći – ja sam jako razočaran da zbog te jedne gluposti momak Marin Jakoliš neće imati pravo nastupa. On na treningu baš daje ono što treba i sad nema pravo nastupa. Žalosno. Ali, što je tu je, idemo dalje. Što se tiče drugih igrača, kao što je Samuel, mi znamo da ga moramo podignuti na jedan bolji nivo, ali Samuel je ovom igrom koju je pokazao u Varaždinu, pokazao da na njega možemo ozbiljno računati, pogotovo što se tiče realizacije i kretnje u međuprostoru, otvaranja… Tehnički je jako potkovan igrač tako da smo mi dobili jednog kvalitetnog igrača s kojim još treba raditi kako bi podigli njegovu fizičku spremu da bi bio u staznju duže igrati. Isto tako što se tiče napadača, Jairo je jedan jako kvalitetan igrač koji može na više pozicija igrati, ja mislim da je to i vrijednost ovih naših igrača koji su u stanju varirati pozicije, što je i za protivnika jako teško, a s druge strane to pokazuje njihovu kvalitetu.

Koliko je Vučur daleko da se vrati, i koliko ga Vi poznajete iz Njemačke?

– Dobro, ja mislim da se sada jako dobro radi. Mi imamo „reha trenera“, Šime radi skupa s njim već duže vrijeme. Šime Veršić  koji je istodobno u našem stožeru kao kondicijski trener. Vučur se jako dobro i brzo oporavlja tako da ne mogu točno vremenski reći kada će se vratiti, ali on je na dobrom je putu oporavka.

Gyurcso i Lopez. Borja navodno danas odlazi…

– Što se tiče Borje Lopeza, on je dobio dopuštenje od Kluba za odlazak na liječnički pregled u Sporting Gijon, a sve ostalo ćete saznati.

A Gyurcso, on nije bio u Varaždinu, hoće li barem biti rezerva ?

– Gledajte, mi kod svakoga igrača koji želi napustiti klub ili koji se možda osjeća tako da misli da će u nekom drugom klubu naći više prostora za igru, njemu nećemo stati na put. Ovaj Klub želi igrače koji stoje maksimalno iza grba, iza ovog kluba, koji se 100% identificiraju za ovaj klub – takve igrače i takav profil igrača mi tražimo. To je vodilja za sve igrače koji dođu u Hajduka. Mi imamo našeg Marija Vuškovića koji će zauzeti mjesto Lopeza. Mi imamo i imat ćemo još dosta mladih igrača, mladih potencijalnih U-19/U-20 reprezentativaca koji bi mogli zauzeti mjesta ovih nekih potencijalnih odlazaka. S druge strane, prijelazni rok još nije završio, tu ima nevjerojatno puno prostora tako da ne bih sada o tome, jednostavno to je jedna tema koja će se događati i koja će biti tečna, gdje ćemo mi stvari analizirati, i u onom momentu što je za Klub, za momčad u razvojnom putu vrlo važno, tako ćemo te odluke donositi.

Koja riječ o Lokomotivi… Nakon dva kola imaju nula bodova, doduše igrali su s Dinamom, Rijeku su namučili, izgubili su u sudačkoj nadoknadi. Za Hajduk imaju dosta nezgodnu igru, Tomić je već dugo tamo, jako su opasni u kontranapadu, tranziciji, a Vi ste tek u početku slaganja novog obrambenog sustava. Kako se pripremate za tu utakmicu, hoćete ih čekati ili idete u potpuni napad?

– Gledajte, mi idemo naravno na pobjedu i mi ćemo, što se toga tiče, morati odigrati jednu pametnu utakmicu. Prostora će biti, jednostavno ja samo ovim putem ja pozivam sve navijače da dođu na ovu utakmicu, mislim da će biti jedna zanimljiva i napeta utakmica za nas trenere, a pogotovo će za igrače biti zahtjevna, Vidjet ćemo jednu dinamičnu igru, bit će pregršt šansi. Ove dvije utakmice kako su bile, naša je momčad stvorila veliki broj šansi za gol i jedini minus je da smo u tim utakmicama u završnici mogli biti puno bolji. Na tome radimo naravno, to radimo tijekom tjedna i ja vidim nevjerojatno veliku želju. “Feedback” je da se momcima sviđa taj način rada, s puno udaraca na gol, puno završnice. No, ima nekih stvari koje kroz rad ne dobivaš odmah, pokazatelj tog rada možda bude za dvije, tri sedmice, ali mislim da je to bitno. Bitan je taj rad, volja, entuzijazam i želja, a to se vidi svakodnevno i to je ono što mi daje snagu i određenu sigurnost u pogledu na momčad.

Koliki je značaj ove utakmice za Hajduk s obzirom da je nakon 13 godina otvorio sezonu s dvije pobjede, ova bi u nedjelju, ako se dogodi, bila treća? Znamo da sa svakom pobjedom raste i samopouzdanje momčadi…

– Moram iskreno reći, nama to stvarno nije nikakva floskula, nama je sada fokus stvarno Lokomotiva. Nas ništa ne interesira što je bilo, što će biti, neka gledanja daleko, ne. Samo Lokomotiva, Lokomotiva nam je sad najteža i najveća karika koju moramo preskočiti i dajemo važnost momcima da jednostavno shvate što znači kroz trening, kroz svaku najmanju igru, što znači taj pobjednički mentalitet, što znači pobijediti. To moramo stvarati, to se stvara dugoročno, ja mislim da su utakmice te na kojima se to mora pokazati i dokazati, to je naš put.

Još jedno pitanje što se tiče prijelaznog roka ,spominje se da je Lorenco Šimić blizu Rijeke, ali da kao Hajduk ima pravo prvokupa. Mislite li se Vi tu uključiti ili ćete mu dati zeleno svjetlo?

– Lorenco se još nije javio, bit će da nema moj telefon. Lorenca znam kao igrač i u svakom slučaju, to su neke stvari koje mi ne želimo i ne možemo sada komentirati, Ostavimo to otvoreno, to ćemo u jedno pravo vrijeme vama sve predložiti tako da nećemo komentirati ni Lorenca, ni sve ove igrače koji će ubuduće doći ,a doći će ih jer prijelazni rok traje još mjesec dana.

 

Foto: Luka Mladinić (Hajdučki portal)

By | 2019-08-02T14:13:09+02:00 02.08. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment