Hajduk i pirotehnika – i tako 26 utakmica!

Hajduk je, po tko zna koji put, kažnjen odigravanjem utakmica bez prisustva gledatelja zbog obilnog korištenja pirotehnike njegovih navijača u derbiju s Dinamom – odredio je to jučer Alan Klakočer, disciplinski sudac HNL-a. Tako će se pred praznim poljudskim tribinama odigrati sljedeće dvije domaće utakmice, ona u 27.kolu protiv Intera i u 29.kolu protiv Varaždina, a osim toga, tu je i novčana kazna od 40 000 kuna.

Kako stoji u priopćenju, na utakmici Hajduk-Dinamo odigranoj u srijedu zabilježeno je paljenje oko 150 pirotehničkih naprava od strane Torcide, a najviše u periodu od 69. do 72.minute kada ih je upaljeno preko 100, a čak njih 64 ubačeno je na teren. Također, na sjevernoj tribini zabilježena su i skandiranja neprimjerenog sadržaja, a zbog tih prekršaja i njihovog učestalog ponavljanja ove sezone, Hajduk je kažnjen. I to već 25.utakmicu ove sezone. Od 26 kola.

Zanimljivo, Hajduk se nije žalio na odluku disciplinskog suca Klakočera. Zašto? Zato što bi igrao bez gledatelja i da nema ove kazne. Naime, stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije danas je zbog straha od širenja korona virusa zabranio prisustvo gledatelja na svim događanjima koja bi okupljala više od njih tisuću. Tako da bi, bez obzira na kaznu, Hajduk igrao pred praznim tribinama sigurno ovu nedjelju protiv Intera, a možda i onu utakmicu protiv Varaždina početkom sljedećeg mjeseca. Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HNL-a, objasnio je kako spomenute dvije utakmice ne bi ulazile u kaznu da je HNS na svom zasjedanju odlučio da se igra bez gledatelja zbog straha od širenja korona virusa. No, s obzirom da je ta odluka prebačena na županijske stožere za civilnu zaštitu i Zavod za javno zdravstvo te da ju nije donio HNS, mogli bismo reći da je strah od korone poništio Hajdukovu kaznu.

Kao što sam već spomenula, ovo je 25. kazna Hajduku ove sezone. Od 26 utakmica, jer za posljednji susret s Rijekom još nema disciplinskih mjera. Kažnjavanje Hajduka postala je svojevrsna rutina disciplinskog suca, a samo ove sezone kažnjeni su s ukupno 796 000 kuna, zatvaranjem sjeverne tribine nakon prvog Jadranskog derbija na Poljudu i sada s dvije domaće utakmice bez publike. Najveća novčana  kazna bila je u već spomenutom Jadranskom derbiju kada je bilo riječ o vrtoglavih 150 000 kuna.

Na stranu sad odluka županijskog stožera za civilnu zaštitu, na stranu sada i korona virus. Hajduk problem s pirotehnikom i kaznama ima već sezonama, a to izvlači i poprilične cifre iz poljudske blagajne. Svaku utakmicu zapali se popriličan broj pirotehničkih sredstava, nerijetko nekoliko njih završi na tartan stazi ili terenu.

Mogu razumijeti ljubav. Mogu razumijeti taj fanatizam. Ali, ne mogu razumijeti to samokažnjavanje i „uništavanje“ voljenog kluba. Hajduk je, možemo reći, podbacio u prethodne tri utakmice. U dva dana pali smo s drugog mjesta prvenstvene tablice na četvrto, preskočili su nas Rijeka i Lokomotiva, a Osijek zaostaje za nama tek tri boda. Momčadi je u ovoj situaciji itekako potrebna podrška navijača da pokuša ostvariti svoj cilj i vratiti se na drugo mjesto koje vodi u kvalifkacije Lige prvaka. Ali, umjesto te podrške, Bijele će u nedjelju dočekati prazne tribine. Zašto? Zato što je par pojedinaca bilo previše ekspresivno, recimo to tako. Spomenula sam i samokažnavanje, da. Pojedini navijači Hajduka sami su sebi oduzeli pravo gledanja utakmice uživo. I to ne samo sebi, već i tisućama drugih navijača. Jer su bili previše ekspresivni, rekla bih.

Da se razumijemo, ja nisam protiv baklji. Razumijem da su tu zbog te neke ljepote utakmice, sjajnije atmosfere i navijačkog „ludovanja“. Prihvatljivo mi je zapaliti baklje na tribini, zapjevati uz to, ali nije mi prihvatljivo bacati te baklje na teren i prekidati utakmicu, pogotovo kada se tvoja momčad konačno stabilizira i počne kreirati nešto. Nije mi prihvatljivo da se zbog takvog ponašanja manje skupine ljudi tisućama i tisućama onemogući gledanje utakmice na stadionu. Nije mi prihvatljivo da se Klubu oduzima podrška onda kada ju najviše treba. Ok, možda igra nije nešto, možda se ne bi toliko uživalo u nekim fantastičnim potezima, ali svejedno bi se tisuće našle na Poljudu na utakmici. I podržale igrače do cilja. A, pojedinci su to onemogućili.

 

Foto: Luka Mladinić (Hajdučki portal)

By | 2020-03-21T19:13:31+00:00 11.03. 2020.|dalmatinski-balun|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment