Prijelazni rok nije zadovoljio hajdučki puk?

„Dijelim mišljenje svih vas jer nisam zadovoljan prijelaznim rokom, kao što nije ni hajdučka javnost“, istaknuo je Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić na jučer održanom druženju s novinarima. Čelni čovjek kluba samo je potvrdio ono što većina Hajdukovaca misli – prijelazni rok nije zadovoljio hajdučki puk, a možda nije toliko očito ni u skladu s ambicijama kluba.

Marko Livaja, pa Nikola Kalinić sljedeće sezone. Hajdukovi navijači navikli su na velika imena tijekom zimskog prijelaznog roka, a ove sezone nisu mogli biti toliko oduševljeni. „Yassinea sam morao guglati, došli su Ferro te Anello koji je potencijal. Sve su to popune, i to je problem. Da smo doveli kapitalce, to bi bilo pet igrača“, i sam je Hajdukov predsjednik priznao. Navikneš navijače na imena kao što su Livaja i Kalinić, a onda im iduće sezone dovedeš Anella ili Benrahoua kojeg i sam predsjednik mora guglati.

No, krenimo redom. Hajduk je u ovom prijelaznom roku ipak odradio neki posao. Marko Capan i Luka Vušković potpisali su nove ugovore, Ivan Lučić doveden je kao slobodan igrač i kao stabilna “zamjena” Sentiću, vratio se Ferro, a tu su i Agustin Anello i Yassine Benrahou. Najvažnija promjena dogodila se na klupi gdje je za novog trenera doveden Ivan Leko. Leko je debitirao pobjedom nad Šibenikom, a onda je već u sljedećem kolu njegova momčad poražena u gostima kod Istre. Do spomenute medijske konferencije predsjednika Jakobušića, Leko je upisao četiri pobjede i tri poraza. Najvažnije slavlje bilo je ono u srijedu, 1. ožujka, kada su Bijeli u Osijeku osigurali prolazak u polufinale Kupa. No, dojam je kao da novi trener još traži najbolju formaciju, pa su česte krivulje u Hajdukovim predstavama.

Mladići kao što su Capan i Vušković svojim su predstavama u juniorskom sastavu pokazali o kakvim je talentima riječ. Nisu bez razloga odradili pripreme sa seniorima, a novi ugovori nagrada su za njihovo zalaganje i rad.

Ivan Lučić iskusni je vratar doveden kao zdrava konkurencija Sentiću. S obzirom da je prvi golman Lovre Kalinić ozlijeđen i da će duže vrijeme izbivati s nogometnih travnjaka, sportski direktor Mindaugas Nikoličius morao je pojačati vratarsku konkurenciju. Tu je naravno i Danijel Subašić čiji su savjeti zlata vrijedni, a 27-godišnji Lučić trebao bi donijeti još jednu dozu sigurnosti i iskustva, ipak su mu poznati klubovi HNL-a budući da je ranije branio boje Istre. Dakle, Lučić i Sentić trebali bi se „nadopunjavati“, odnosno izmjenjivati među vratnicama, pa možemo podvući da je stanje s vratarima dobro.

Francisco Reis Ferreira od ranije je poznat hajdučkoj javnosti budući da je bijeli dres nosio i prošle sezone kod Valdasa Dambrauskasa. Protekle godine tu je bio na posudbi, a sada je Hajduk otkupio ugovor 25-godišnjeg braniča. Sportski direktor ovdje je išao na već isprobanu i sigurnu varijantu, ipak Ferro poznaje momčad i atmosferu, a bio je i u sastavu koji je nakon dugo godina vratio trofej u riznicu Bijelih.

Naposljetku dolazimo do dvije relativne nepoznanice – Agustina Anella i Yassinea Benrahoua. Anello je 20-godišnji napadač doveden iz belgijskog Lommel SK, a Benrahou je 23-godišnji veznjak koji je dosad bio član Bordeauxa i Nimesa. To nisu ona „zvučna imena“ kako je uprava planirala, ali mladi su igrači koji imaju prostora za razvoj i napredak. Kao i inače, potrebno je vrijeme, a pitanje je koliko u Hajduku toga imaju.

Kad podvučemo crtu i pokušamo ocijeniti ovaj prijelazni rok, ocjena bi bila dobar. Naposljetku, teško je sagledati koje su pozicije ostale nepokrivene kada nismo sigurni koju će formaciju Leko prakticirati. Bude li Hajduk igrao u sustavu 4-2-3-1, možda nedostaje još koje krilo s obzirom da se Emir Sahiti ozlijedio početkom veljače, a bilo bi dobro dovesti i nekog zadnjeg veznog. Ako Leko pak bude forsirao formaciju 3-5-2, treba se razmisliti o još jednom stoperu i također zadnjem veznom.

Sve u svemu, pred Hajdukom su još gotovo tri mjeseca natjecanja, a onda ćemo vidjeti koji su dolasci bili pogodak, a koji baš i ne.

By | 2023-03-22T12:39:45+01:00 04.03. 2023.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment