Trener Burić uoči Osijeka: U svlačionici je pozitivan naboj!

Hajdukovce u nedjelju očekuje derbi 14.kola HT Prve lige gdje u nedjelju dočekuju Osijek. Na današnjoj press konferenciji susret je najavio trener Bijelih, Damir Burić…

Kako ste radili ovaj tjedan?

– Mi smo ovaj tjedan, koji je bio jako težak za nas, puno pričali, analizirali, vidjeli smo neke stvari koje ne bi trebali raditi. Ja se nadam da smo se sada nakon ove dvije utakmice skupili. Imamo veće mogućnosti što se tiče igrača tako da mislim da smo u stanju protiv Osijeka postaviti sastav koji je u stanju pobijediti. Osim Ivana Bulosa, koji je ozljeđen već duže vrijeme, i Josipa Bašića, svi ostali igrači su tu. Imamo dosta opcija i morat ćemo izabrati najbolju.

Kakva je atmosfera u močadi nakon dva poraza?

– Mi smo razočarani samo tako. Odmah onih dana nakon utakmice kad smo vidjeli još scene, onda žališ za nekim situacijama, kako nisi bolje reagirao. Što je, tu je. Mi smo morali te situacije prožvakati, ali smo odlučni u svojim namjerama što se tiče ove utakmice u nedjelju. Ja sam osjetio na treningu isto, vidimu svakodnevnom radu da momci baš žele ovu pobjedu tako da mi je to jedna satisfakcija da će u nedjelju odigrati jednu dobru utakmicu.

U derbiju protiv Osijeka, tko će biti prvi vratar?

– Razmišljamo o tome. Imamo još jedan dan, moramo staviti sve opcije i onda ćemo izabrati onu najbolju za momčad u ovom momentu.

Osijek je protiv Rijeke pokazao dva lica – pokazali su karakter, ali pokazali su i da su u problemu kad ih se pritisne, a kada ih se pusti, oni su ti koji rade drugima probleme…

– Da se razumijemo, Osijek je ove godine jako puno investirao u momčad. Kada vidite vi širinu njihovog kadra i igrače koji su dovedeni, onda se vidi da je tu uloženo puno novaca, puno kvalitete u toj momčadi. Imaju bezbroj napadača na klupi, a kamoli na terenu. U svakom slučaju, momčad za respektirati. Vidjeli smo utakmicu protiv Rijeke, što je moguće kada s klupe uđu dva igrača, jednostavno kako su promjenom sustava i tim igračima Rijeci napravili jedan veliki pritisak i došli , ‘ajmo reć’, sretno do pobjede. Rijeka je imala neke mogućnosti koje nije iskoristila i to je tako u utakmici. Mislim da nam je ta utakmica pokazala što je moguće od protivnika, kako promjenom sustava, tako i kvalitetom momčadi. Mi smo spremni na sve. Imamo više planova, ja se nadam da ćemo se odlučiti za onaj pravi i najbolji.

Utakmica može donijeti dva ishoda – nastavak pobjedničkog niza doma bi zacementirao na duže to drugo mjesto koje je postavljeno kao minimalni cilj za ovu sezonu, a s druge strane po nekakvoj klimi koja se stvara okolo, dalo bi se iščitati da bi Vam poraz mogao donijeti i otkaz?

– A gledajte jednu stvar, ja se koncentriram samo na ono što je u mojoj domeni, a to je svakodnevni rad, rad s momcima što mi iznimno radi gušt. Ja mislim da je momčad dobro reagirala, da će dobro reagirati, a to nam je jedini cilj. Utakmicu u nedjelju pobijediti. Ja ne mogu kazati kako ćemo ju pobijediti, na koji način, ja samo želim tu pobjedu, momčad želi tu pobjedu i dat ćemo sve od sebe da izađemo kao pobjednici iz te utakmice.

Čitao sam danas malo o Osijeku, trener Kulešević je rekao da će oni tražiti prolaz u atmosferu, neću reći linča, ali jednoj teškoj i neugodnoj atmosferi do tri boda…

– Naravno da svako vidi neke svoje šanse u svemu tome. Kad gledamo Osijek, koliko je uloženo i kolika je to dobra i kvalitetna momčad, pogledate rezultate kojie su dosad imali… Mislim da svaka momčad vidi svoju šansu. Mi isto tako vidimo svoju šansu tako da će utakmica biti sigurno interesantna jer ima bezbroj brzih igrača. Bit će puno situacija pred golovima i sigurno neće završiti 0:0.

Je li Ljubić u konkurenciji?

– Je. Ljubić je potpisao novi ugovor i on je automatski član naše momčadi. Ovim putem čestitke što smo uspjeli s klupske strane tako jednog talentiranog mladog golmana vezati za nas.

Juranović izvodi korner i slobodne udarce, nije se baš pokazao nešto…I zašto Bradarić nije kapetan?

– Gledajte jednu stvar, ja mislim da su jako oružje naši prekidi. Mi smo u ovoj utakmici protiv Gorice imali 4,5 situacija pred golom gdje je fenomenalno izvedeno, ali tajming je bio loš od igrača, povratni balun glavom, drugi igrač nije zauzeo poziciju koju je trebao zauzeti… Imali smo stvarno dosta opasnih situacija protiv Gorice baš nakon kornera. Slučajnost i sreća su spasili Goricu od gola, ali eto, ja mislim da nam ne preostaje ništa nego da se vratimo onim situacijama koje smo isto radili, a radili smo jako puno dobrih situacija. Dok se neki automatizmi, tj,neki mehanizmi ne pokrenu, dok to ne bude određeni standard, da jednostavno iz tih akcija opet dajemo golove kao što smo ih davali ove sezone. Dosta momčadi se vrati u blok, stoje duboko, izbiju balune, bude puno kornera i onda iz tih kornera moraš izvući kapital za sebe. Mi to protiv Gorice nismo napravili ato idemo kao gubitnici s terena i ubuduće moramo biti koncentriraniji. Bradarić je igrač koji je sad kod nas došao, imaju određeni mehanizmi i određeni ljudi u Klubu koji drže do toga što je bilo i da neke vrijednosti zadržimo. Ja mislim da mi sad imamo dosta dobrih igrača koji su u stanju držati momčad i svlačionicu. Među njima je i Mijo, i Bradarić, od mlađih igrača mali Nejašmić, Stanko Jurić… Mi imamo jako puno sad igrača koji su se iskazali kao vođe u momčadi, ja mislim da bi tako trebalo i biti. Što nas je više takvih, to smo bolje raspoređeni u momčadi i odmah je stabilnija i jača. Mislim da polako dolazi onaj Hajdukov DNA, to su momci koji su ovdje ponikli i koji su nešto ostavili tako, to su pravi vođe. Jura je, možemo reći, karijeru startao kod nas, postao je igrač kod nas, i reprezentativac tako da je Jura naš. On kako igra ovu sezonu, pa nije bezveze došao u kadar reprezentacije. Daje golove, asistencije, tako da mislim da imamo, što se toga tiče, jednu dobru hijerarhiju u momčadi.

Sada kada ste već spomenuli te igrače i Hajdukov DNA…Nekako je dojam da ovih zadnjih nekoliko tjedana baš ti od nekih spomenutih su poprilično podbacili. Je li možda vrijeme za kakve kadrovske promjene, ima li među mlađim igračima koga, primjerice Teklića, da se malo podigne taj DNA?

– Da se razumijemo, svakodnevni trening i rad i utakmice koje jesu, jednostavno daju ti odluke. Donošenje odluke je onda puno lakše. Ja mislim da igrači koje ste vvi spomenuli, a mislim da znam na koga mislite, ja ću vam u tim mislima i odgovoriti… Jednostavno ti igrači dolaze u jako puno dobrih i izglednih situacija. Kako bih Vam rekao, to će doći opet. Doći će jer spoznaja samo i dolazak u te situacije je opet pokazatelj određene kvalitete. Tako da je samo pitanje momenta.

Ova utakmica nije tako jednostavna za Vas, na kraju krajeva je i predsjednik izdao priopćenje u kojem Vam je dao podršku, ali izgleda to dosta uvjetno. Na neki način je skoro pa ultimatum. Ono što je najvažnije, koliko ste uspjeli svlačionicu i igrače sačuvati od cijele te atmosfere i imate li neku poruku za navijače baš po tom pitanju?

– Ja moram momčad fokusirati usključivo na utakmicu i ono što će se dogoditi na terenu. A što ću vam govoriti oko nas šta se događa? Permanentno, svaki dan je nešto novo. Ja nastojim što manje čitati i gledate te stvari, fokusirati se samo na ono što je u mojoj domeni, gdje mogu neke stvari podignuti i popraviti i to je to. Kako bih rekao, mogu pomoći jedino time da pripremim momčad, da u nedjelju pobijedimo i to je to. Više od toga ne može.

Navijači vam poprilično zamjeraju zatvorenu defanzivnu igru, zato su vas i pozivali s tribine. Činjenica je da imate tri nova igrača, Eduoka, Bulosa i Jakoliša, no isto je tako činjenica da oni iz razno raznih razloga nisu spremni za ono što ste vi od njih tražili i očekivali. Možete li reći konkretnije kakva je situacija s napadačima, koga imate konkretno na raspolaganju i što možete od njih izvući?

– Pa dobro, u slučaju da se kod nas dogodi neka ozljeda, kao što je Bass (op.a. Jradi) imao problema protiv Gorice, da nije bio 100% spreman. Eduok je odigrao jednu utakmicu, poslije opet nije mogao biti na nivou da odigra još jednu od početka. Onda moramo iskreno kazati da već tada imamo malo opcija. A s obzirom da igrači kao što je Stanko Jurić,koji je dao gol, ili Hamza, koji su odigrali ajmo reć dobro, onda je poniklo to pitanje da nagradimo igrače koji su utakmicu prije toga odigrali dobro i bili dobri na terenu, a s druge strane, ovi igrači koji su igrali, a sad su ozljeđeni, onda nemamo baš mogućnost da i njih povučemo. Glupo je sada opravdavati se, stavljamo ono što imamo i „krpamo“ se time. Što se tiče Bulosa, on je prvog dana došao takav. On nama nije pojačanje niti je on tu, ali mi se moramo nositi s time i moramo naći opcije koje su tu. Kako ćemo smisliti napad, s kojim napadačima… U ovom momentu mi pravog napadača nemamo, imamo krilne igrače koji pokušavaju neke stvari zatvoriti i to je to.

Kako gledate na situaciju u svlačionici, nema nikakvih naznaka da je neki bunt, bojkot, da se nešto događa? Možete li probuditi momčad, dati im nekakav dodatan pristup da ne izgledaju tako kao što izgledaju na gostovanjima?

– Razočarenje u Gorici je bilo veliko, ne možete Vi reći da momci nisu htjeli. Mi smo se bacali na glavu, mi smo bili dominirali , mi smo tražili gol. Razlika je nemoć. To su dvije različite stvari. Ja mislim da se u tom pogledu momcima ne može ništa pobaciti, oni uvijek žele i traže pobjedu. Što se tiče svlačionice, u svlačionici smo stvarno koncentrirani, mi smo u jednoj napetoj situaciji jer jedva čekamo utakmicu. Dosta je otvorena situacija što se tiče pozicije za igru tako da je to jedna napetost, pozitivan naboj. Sad moramo taj naboj i tu energiju koja je u momentu, prenijeti na teren, na utakmicu i onda će biti dobro.

Trener Kulešević je dosta nespretno izveo tu svoju izjavu jer je rekao da mu nedostaje obiteljska atmosfera na tribinama što je dosta hrabra izjava kada se zna da na južnoj tribini Poljuda dolazi 800-1200 ljudi. Kako Vi komentirate tu situaciju da netko dolazi na Poljud i govori o atmosferi linča, s druge strane ima više publike na Obiteljskoj tribini nego na nekim utakmicama u HNL-u kompletno…

– Moram Vam iskreno reći, taj komentar ja nisam pročitao. Aha, to je bilo na press konferenciji uoči utakmice. Ja mislim da svaka momčad koja dođe kod nas igrati utakmicu osjeti što je ambijent, što je ljepota igre što se tiče svega. Igra se u jednom pravom nogometnom ambijentu tako da je svakom jedan doživljaj doći na Poljud i svi odigravaju jednu od boljih utakmica upravo na Poljudu. Zašto? Zato što ih cijela atmosfer povuče, i Hajduk kao Hajduk. Nama je uvijek teže protiv takvih protivika. Recimo igraš utakmicu pred 500 ili 1000 ljudi , i igraš utakmicu gdje najmanje dođe 15 000 ili 20 000 ljudi. Mi smo jedna prava nogometna publika i jednostavno kod nas doći igrati i uživati u igri je užitak. Ja ipak ne bih da Osijek uživa u igri, ali što se tiče cijelog ambijenta, mislim da će oni koji dođu uživati.

Nakon neprimjerenog istupa trenera Bijelice o VAR-u, jeste li Vi za uvođenje VAR-a ili ste protiv?

– Jesam, sigurno da jesam za VAR.

Možemo li još znati zdravstveni bilten, Posavec vjerojatno nije u kadru?

– Ispričavam se, Posavca nisam spomenuo. Već znate svi da Josip ima problem s vratnom kralježnicom. Ja se nadam i želim mu brzi oporavak.

Još jedna otegotna okolnost su treći žuti koji prijete šestorici igrača, na to isto treba pripaziti…

– Pa dobro, tako nam je je bilo i zadnji put. Jako slična situacija, ovo je repriza, ali to je tako kako je. Morat ćemo se nositi s time i izvući najbolje iz svega toga, ja se nadam. Idemo prvo ovu utakmicu odraditi kako treba, dati sve od sebe, ne misliti na to i onda izvući maksimum iz momčadi.

Možemo li malo preokrenuti cijelu priču, nemojmo o atmosferi linča. Možemo li nekako pozvati navijače, Hajduk je trenutno drugoplasirana momčad i još uvijek ima itekako šanse za borbu za prvo mjesto, a i drugo mjesto vodi do Lige prvaka?

– Pozivamo naše vjerne navijače da nas dođu podržati ovu utakmicu, mi ćemo dati sve od sebe. Naravno, naš je cilj pobjeda. Mi želimo s tom pobjedom „zacementirati“ ovo mjesto koje je na tablici, pokazati da smo doma jedna druga momčad. Onog dana kad takvi budemo i vanka, onda ćemo biti još bolje, a na tome radimo, vjerujte mi, svakodnevno.

U slučaju poraza ostajemo drugi?

– Iskreno, ne razmišljamo o tome. Gledamo isključivo kako ćemo utakmicu dobiti, to nam je cilj i jedna velika želja za koju se nadam da će nam se ostvariti. Kada vam se dogode neke stvari koje su se dogodile u prijašnjim utakmicama, i poništeni golovi , i golovi koji su padali, i situacije, i šanse… Toliko toga ti ne ide. Jednostavno ne ide. I kad ti ne ide, kažeš sam sebi: „Alo, idemo raditi, idemo skupiti glave, pokazati opet ono što znamo, vratit će nam se to“. Mi još nismo dobili utakmicu na „thank you“. Sve što smo dobili, dobili smo sasvim zasluženo. Ja bih isto htio tako jednom dobiti utakmicu na sreću, da opalim jedan put na gol s 30 metara, pobijedim 1:0 i kažem zaslužena pobjeda. Mene bi razapeli.

Pitanje vezano za smjenu Nike Kovača… S obzirom da ste dugo bili u Njemačkoj, znate kakve su tamo prilike i koliko je njemu tih 18 mjeseci bilo teško…

– Kad pogledate život trenera, sad što se tiče Nike… Prvo da dođeš na tu poziciju i uopće koliko je teško biti trener Bayerna, prije svega to treba respektirati. To znači da mi kao Hrvati trebamo biti jako ponosni da imamo jednog našeg čovjeka koji vodi tako jedan veliki klub. To će u budućnosti biti jak oteško izvodivo. Moraju izrasti novi naraštaji tih velikih igrača , a isto tako i budućih trenera da bi se ostvarilo to da dobiješ mogućnost da vodiš tako veliki klub i pokažeš i dokažeš svima da si u stanju biti prvak i osvojiti kup. Iznimno jako dobar posao je Niko odradio, prije svega on je jedan fenomenalan čovjek, jedan izvanredan momak, koji stručno nogometno znanje pokušava svakodnevno demonstrirati samo danas su izgleda neke druge stvari bitne. Ja mislim da rad trenera toliko nije bitan , bitno je, neću sada reći šta. Ja se držim isto one Nikine, ja ću skupa s Nikom, ako triba poginit, poginit, ali biti pravi nogometni trener, pokušati ljudima i igračima dati ono što zaslužuju, a ove ostale stvari… Nije na meni da ja o tome odlučujem. Treba uvijek ostati svoj, pošten, iskren, i prije svega s namjerom neke stvari promijeniti, napraviti ih pozitivne. Ako se to dopusti, ja mislim da bi Niko i drugi put bio prvak s Bayernom i da bi opet osvojio duplu krunu. Onog trenutka kad je Frankfurt saznao što se dogodilo, onda je došla najbolja i najljepša vijest gdje su mu igrači Frankfurta rekli da njegova zvijezda je puno sjajnija u Frankfurtu nego u Munchenu . Na taj način još jedanput govori da imaju vrijednosti.Ima vam jedna pametna, tiha manjina. A ima jedna glasna, ali mala manjina. To je to. Sad ćemo vidjeti koja će pobijediti.

By | 2019-11-08T16:39:21+00:00 08.11. 2019.|novosti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment